Българско председателство на Съвета на Европейския съюз EN

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: ИНТЕРЕСЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е ДА ИМАМЕ СИЛНИ И СТАБИЛНИ БАЛКАНИ

16.02.2018

Външният министър и вицепремиер на България Екатерина Захариева. Как ще коментирате поредната порция скандали между премиера и президента, вклиняването между тях двамата и на Делян Пеевски?

 

Не е приятно. Аз мислех, че институциите добре работят и се надявам това напрежение да се успокои и да продължим за доброто на България, добрата координация.

 

Кое натисна детонатора за това, че…

 

Не мога да си обясня.

 

… министър-председателят даде съвет за съветниците на Румен Радев ли?

 

Не мога да си обясня. Аз мисля, че премиерът – аз гледах интервюто, разбира се – беше доста доброжелателен наистина, така че се надявам да се изчистят тези напрежения и не бих казала, че е полезно за никого.

 

Не е полезно за никого.

 

Така е.

 

Не е полезно за институциите, но явно имат нещо какво да си кажат те двамата…

 

Не е полезно преди всичко…

 

… независимо от добрите отношения, които демонстрират /…/

 

Аз наистина внимателно гледах интервюто на премиера, наистина не мога да си обясня какво предизвика тази реакция, така че се надявам тонът да се успокои.

 

А завъртането на името на Делян Пеевски, неговите думи пък за това, че те трябва да се разбират като „големи момчета“, като „генерали“?

 

Аз не мога да коментирам думите на Делян Пеевски. За съжаление се завърта неговото име постоянно. Видяхте, премиерът призова президента, ако той има някакви данни за негово участие, да сезира компетентните органи. Не е хубаво да се хвърлят такива обвинения в публичното пространство. Наистина основно това напрежение не помага на българския народ.

 

„Вероломна атака срещу управлението“ – по този начин /…/ Борисов.

 

Не беше приятно определено изказването на президента.

 

Нещо друго обаче, което засяга и вас – посещението на Ердоган включително, което ще се случи в края на месец м арт. Нека да чуем думите на президента, посветени на това посещение.

 

Румен Радев, президент на Република България: Изключвам всякакви мои претенции към премиера Борисов с това, което казах – че съм научил от медиите за обявената вече среща с г-н Ердоган с ръководителите на Европейския съюз.

Репортер: На 26 март.

Румен Радев: Точно така. Но аз никога не се натрапвам там, където не съм канен. Но е много важно парламентът на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет, а България – и аз това го очаквам от премиера – да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които отдавна чакаме отговор: за гаранция за ненамеса на Република Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес; за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани; за компенсациите на тракийските бежанци.

 

Ще бъдат ли поставени тези въпроси, които поставя президентът Румен Радев? Той като че ли още е с усещането за това, че не е поканен, не е желан на тази среща.

 

На първо място, тази среща на 26-ти е съвместна инициатива на българския премиер като председателстващ и Европейския съвет, и на президента Туск, и на председателя на Европейската комисия Юнкер. В случая аз считам, че първо фактът, че България успява да организира такава среща, е голям успех за българската външна политика. И въпросите, които президентът постави, са наистина много важни и на всяко ниво следва да се поставят, но те се поставят на двустранните срещи. На тази среща ще има възможност да се обсъдят като цяло отношенията Европейски съюз – Турция, в това число, разбира се, и намесата или въздържането от намеса във вътрешната политика на всички европейски държави, в които има турски граждани.

 

Президентът Румен Радев остана обиден от това, че не е поканен и че е разбрал от медиите. Сега той последно поканен ли е, ще присъства ли на тази среща или не, защото казва, че няма да се натрапва там, където не е канен и не е желан?

 

Вижте, на първо място мога да… и мисля, че от президентската институция ще го потвърдят – всяко едно действие те се информират. Аз нямам спомен например преди всяко прессъобщение, което пуска, което е важно да се знае от там, когато съм била в президентството, Министерството на външните работи да го прави, но президентът изяви това желание, аз считам, че е добро и ние го правим. На второ място, тогава, когато има посещения на ниво премиер или на ниво външен министър, ние винаги информираме президента Радев и той, ако има желание, се среща с тях.

 

Това означава, че те са информирани и че са поканени?

 

Така че в случая тогава, когато президентът Туск и президентът Юнкер го обявиха публично, постоянно течеше комуникация кога да бъде срещата, президентът Радев научи и тепърва предстои да се уточни формата. Но така или иначе, това е формат по време на Българското председателство и тоя формат – нарича се „Лисабонски“, в което се среща председателството с институциите, плюс държавата, т.е. не е формат на лидерите.

 

Да кажем върхът на Европа с Ердоган.

 

Т.е. не е формат на лидерите. Да. Така че…

 

И все пак, /…/ да има среща, ще бъде ли поканен или не президентът, защото тепърва явно уточнявате формата?

 

Разбира се. Ако президентът има желание да се види с президента Ердоган, разбира се, че това ще се осъществи. Аз искам наистина да призова да продължим добрата комуникация с президентската институция и такава, каквато наистина считам, че има от страна и на Министерски съвет, от страна и на Министерство на външните работи. Аз имам един спомен…

 

Казахте, че всяко нещо… Премиерът каза, че всяко нещо се стикова, че работите заедно…

 

Аз имам един спомен тогава, когато с президента Плевнелиев нито един министър не беше пускан по времето на Орешарски, което беше изключително лошо, между другото, за България преди всичко, не само за президентската институция. В момента правим абсолютно всичко възможно да подпомагаме президентските посещения, защото сами разбирате, че президентската администрация, колкото и да е тренирана, колкото и да е добра, няма как да осъществи... И външната политика, и вътрешната политика се осъществяват по Конституция от българското правителство. Всичките институции трябва да взаимодействат много добре, за да може България да бъде представена по най-добрия начин и това е в интерес…

 

Да, България обаче ще постави ли…

 

… не на една или друга институция, а в интерес на българските граждани.

 

… своите позиции за тези въпроси, които каза Румен Радев за обезщетение на тракийските бежанци, за ненамеса на Турция във вътрешните ни дела и в духовния живот на българските мюсюлмани?

 

Тези въпроси са поставяни на двустранните срещи. Това са отношения, които се решават на двустранни срещи, не на ниво медиатори. Все едно ние не може да си решаваме сами проблемите, ами трябва някой друг – например в случая Туск и Юнкер, да медиаторстват за нас. Така че…

 

Как приемате думите на президента тогава за това да не разнасяме само шербет на тази среща?

 

Честно да ви кажа, не мога да разбера какво значи това, защото в никакъв случай България не разнася шербет или чай, или кафе по време на Българското председателство. Напротив, мисля, че до момента по абсолютно общи оценки на всички – това, между другото, проличава ясно и от дневния ред на съветите, които организираме – поставя въпросите, които са от интерес на България. Ще посоча страните от Западни Балкани. Основната тема на 28 министри плюс двама комисари, които вчера и днес са в България, са на много високо ниво – тук са и германският, и френският, и английският министър, и всичките останали колеги. Всичките останали колеги от Европейския съюз благодариха на България за това, че е поставила Западни Балкани толкова високо в дневния ред на Европейския съюз. Абсолютно всеки един от колегите.

 

Срещите ви продължават и днес, нали така?

 

Да.

 

Добре, за тях ще говорим само след минути…

 

Днеска ще бъде със страните-кандидати.

 

За тях ще говорим след минута, но да изчерпаме и отношенията между президент – премиер, това, което каза Бойко Борисов за добрите отношения с Външно министерство между президентството, за това, че стиковате всяко едно свое действие…

 

О, разбира се, това е процедурата.

 

Включително и ето и нов…

 

И така трябва да бъде.

 

… посланик за Москва. Ще имаме ли такъв или не?

 

Процедурата по назначаване на посланици изисква наистина добра координация между правителство и президент. Процедурата е следната, така сме се разбрали, така го изплащаме: предварително съгласуваме нашите предложения, защото процедурата е министърът на външните предлага на Министерски съвет, Министерски съвет приема решение, а финалният акт за назначаване на посланиците е на президента. Разбира се, че трябва да има съгласие на всичките институции, защото всеки един има етапи от процедурата, по които има одобрение. Предварително съгласуваме с президента предложенията за посланици и така се случи, едно от съгласуванията беше и за Москва. Президентът имаше свое предложение, при това ние имахме наше, което не беше прието от него. Разговарях с премиера и той веднага каза „Да, след като президентът го предлага, разбира се, ние няма как да не се съгласим“. Това беше /…/

 

Добре, и тъй като сме на тема „Русия“, говорителката на Външното министерство на Русия – именно Мария Захарова, предложи българският премиер Борисов да получи руско гражданство. Това стана в отговор на думите на министър-председателя, който неотдавна се пошегува, че в света има две неща, които не се избират – родителите и президента на Русия. Ще получава ли руско гражданство, за да гласува за руския президент?

 

Не мога да се… Радвам се, че благодарение на г-жа Захарова доста хора разбраха кой е спасил българските евреи, произхода на Кирил и Методий, кой е написал кирилицата. Аз не знам тя как се сети, аз не съм била на това изказване на премиера. Вие сте медия, много добре знаете, мисля, че го направи на 1 февруари в Брюксел.

 

Отдавна, отдавна е било.

 

Не знам как така точно вчера се сети за това.

 

Да де, как точно вчера се сети, да.

 

Странно е. Това са 17 дена – за новините са като 17 години.

 

Ще има ли реакция от страна на българската държава за тези думи, защото те звучаха меко казано не толкова шеговито, колкото думите на премиера, и неуважително?

 

Със сигурност реакция трябва да има на подходящото ниво. Не мисля, че на българския външен министър отива да отговаря на говорител.

 

А кой трябва да отговори?

 

Какво да ви кажа, какво да отговорим на тази нелепа шега? Така че ето, мисля, че… Ето, приемете го това за отговор, това е според мен… Предполагам, че се е опитала да се пошегува, мисля, че доста нелепа беше тази шега.

 

Да, но предполагам, че това не е нейно лично решение, а е станало с подкрепата от много по-високо ниво.

 

Така че ето това е отговорът. Мисля, че такива шеги…

 

Атака срещу България ли е това?

 

Мисля, че такива шеги са нелепи. Ами, ако приемем, че атака за България бяха изказванията по отношение на кирилицата, по отношение на спасяването на българските евреи, мисля, че това са неуместни определено шеги или каквото и да ги наричам.

 

Е, това означава, че ако имате говорител, вашият говорител трябва да отговори. На такова ниво /…/

 

Ние отговорихме тогава. Тогава пресцентърът на Министерството на външните работи излезе на подходящото ниво.

 

Сега какво ще се случи?

 

Кое да се случи?

 

Все пак предполагам, че е необходимо да има реакция.

 

Ето, аз реагирах, да кажем – това е нелепа шега.

 

Това е нелепа шега. Добре. Днес продължава срещата ви с другите външни министри. Неформална – така е наречена.

 

Да, това е неформален съвет. Изключително важни формати. Нарича се „Гимних“, което дава възможност…

 

Но пък се решават доста формални неща, доста важни неща.

 

Не, напротив, няма нито едно формално решение, но пък се дава възможност наистина за много пълноценен и важен дебат по отношение на важните стратегически решения за /…/

 

Какво поставяме, ние ли поставяме темите, които ще бъдат обсъждани, темите, които ще бъдат на дневния ред, или?

 

Те винаги са съобразени с актуалната геополитика обстановка и актуалните за външната политика въпроси. В случая беше темите със Сирия и Западни Балкани – важна тема за Българското председателство, и също така Северна Корея. Това са…

 

Какво Европа ще предприеме?

 

… за съжаление, Сирия години е актуална тема. И виждаме, мислехме, че сме постигнали напредък по отношение на деескалация на напрежението, но виждаме, за съжаление, през последните десетина дена отново ескалиране. Де факто зоните за деескалация бяхме щастливи всички, че се приеха, а де факто в три от тях има отново ескалация. Също така има обостряне на регионалните играчи там. Всъщност това е един регионален конфликт с доста глобални обаче въздействия. Там са различните…

 

А остава ли Европа настрани от този конфликт в Сирия /…/?

 

Точно това обсъждахме вчера. Не мисля, че оставаме настрани, но в същото време нашият призив беше да бъдем по-активни, защото всъщност регионални интереси има там, с много глобално въздействие, преди всичко въздействие върху Европейския съюз. Подготвя се конференция, втора конференция по Сирия, всъщност с опитите за започване на поетапно възстановяване на Сирия, но условията, които ще постави Европейският съюз – и мисля, че тук имаме пълно единство – е, да, ние ще участваме и финансово с помощ във възстановяването на Сирия, тогава, обаче, само когато започне истинско политическо възстановяване, т.е. всичките играчи седнат на масата. В момента режимът отказва да седне на масата с опозицията и нашият призив е да се върнем към легитимния формат, а това именно е Женева.

 

Когато външните министри на Европа сте на масата и сте събрани заедно – и премиера питахме онази вечер, но в Деня на влюбените между България и Македония беше официално приет Договора за добросъседство. Какво се случва…

 

Всъщност това е дълга процедура. Беше подписан ратификационния протокол, всъщност договорът влезе в сила.

 

Договорът реално тогава влезе в сила.

 

Да, договорът влезе в сила.

 

Тези комисии, които трябва да действат, свързани с историята ни – коя част е обща, коя е отделна, коя е само на Македония и само на България – кога ще започнат да действат? И на тези срещи на външните министри обсъждате ли спора между Гърция и Македония за нейното име?

 

Искам да приключа за Сирия, защото това наистина е нещо много важно, което има много важно отражение. И вижте, постоянно говорим за бежанци, мигранти, бежанци, мигранти. Това, което Европа вече започна много остро да поставя, е, че ние няма само да плащаме сметката и няма само да носим негативите. Т.е. ще…

 

А кой ще плаща? /…/ някой трябва да плати.

 

Ние, разбира се, че като най-демократичния съюз, подпомагаме и продължаваме. Например едно от прякото финансиране по отношение на Сирия е споразумението с Турция, която позволи така да се каже задържането на бежанците близо до Сирия, за да могат те да се върнат /…/

 

Близо до границата.

 

Близо до границата, да не дойдат всичките 4 милиона в Европа. Това е финансова помощ и ние разбира се, че трябва да продължим да осъществяваме. Не може само Турция или която и да било друга държава, или Ливан, или Йордания, в случая директните съседи да понасят отговорността. От друга страна обаче би трябвало действията да се координират и с Европейския съюз и да не се води отново до ескалация на напрежението заради гонене на интереси на различните регионални играчи, тясно техни. По отношение на Съвета и Западни Балкани – това беше първата възможност за обсъждане на стратегията, която е изключително важна и доста всеобхватна и навременна, обяви Европейската комисия на 6 февруари. Не сме обсъждали, ако питате мен, наистина по време на Съвета разговорите между Гърция и Македония, защото това са техни двустранни отношения. Разбира се, че България също има отношение по този въпрос.

 

Добре. Тъй като предполагам, че ще имаме още поводи да се виждаме по време на европредседателството, ще засегнем по-дълбоко темата, свързана с България, Македония, включително и Гърция. Благодарим на Екатерина Захариева.

 

Това, което е най-важното, е, че интересът на България да имаме стабилни, проспериращи Балкани по пътя на европейското развитие го виждаме в тази стратегия и срещаме много широка подкрепа.

 

Добре.

 

Всеки един от министрите започна с благодарност на България, че е поставила Западни Балкани високо, на приоритет.

 

Благодаря ви за това участие.