Българско председателство на Съвета на Европейския съюз EN

Участие на премиера Борисов в Мюнхенската конференция по сигурността

16.02.2018

Няма по-добре пазена граница от българо-турската, заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Мюнхенската конференция на тема "Нови идеи за Европа". Той акцентира върху усилията и мерките, които България полага за сигурността не само на своята територия, но и на Европейския съюз.

 

В своята реч Борисов изложи и добрите финансови показатели на страната. “България е една много лоялна и дисциплинирана държава, тя стриктно спазва маастриските критерии”, обяви премиерът като цитира актуалните резултати от фискалната политика, която провежда българското правителство. “Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме тези критерии, е време да ни приемете и в Еврозоната, и в Шенген. Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си”, каза Бойко Борисов.

 

Министър-председателят Бойко Борисов участва и в представянето на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник „The Security Times“. В изказването си той подчерта, че България винаги е залагала на ЕС и затова страната ни иска Съюзът да инвестира в Балканите. Борисов акцентира, че средствата, които може да отпусне Брюксел за развитието на региона, сега са нищожни в сравнение с това, което би се дало, ако Европа забрави за тези страни и те попаднат под чуждо влияние.

 

На събитието присъства и европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който приветства работата на премиера по темата за Западните Балкани. “Това, което правите за Европа, е много впечатляващо”, отбеляза Йотингер. Той отправи пожеланията си за успех на премиера Борисов и българското правителство и подчерта, че България има шанса да интегрира страните от Балканите, които все още не са част от Европейския съюз.