Българско председателство на Съвета на Европейския съюз EN

Вицепремиерът Томислав Дончев на работно посещение в Токио и Осака

23.02.2018

Работното посещение на заместник министър-председателя Томислав Дончев в Япония е в продължение на разговорите, започнали по време на визитата на японския  министър-председател г-н Шиндзо Абе в България. Предстои да бъде разработен план с конкретни стъпки за насърчаване на двустранните икономически отношения с акцент върху технологиите, туризма, увеличаване и диверсифициране на българския износ, обмен на опит и обучения. Основните перспективи за японски инвестиции в България са в секторите автомобилостроене, ИТ, медицински услуги селско стопанство, туризъм, производство на химикали и пластмаси, а също на висококачествени био-храни.

 

В рамките на бизнес-форуми в Токио и Осака пред над 300 представители на големи японски компании вицепремиерът представи икономическия климат в България и призова японския бизнес да се възползва от предимствата на страната като атрактивна инвестиционна дестинация. Като предпоставки за устойчиво присъствие на японския бизнес в българската икономика Дончев подчерта макроикономическа стабилност, високите темпове на икономически растеж, ниските данъци и производствени разходи, както и достъпа до 500-милионния пазар на ЕС.

 

Вицепремиерът Дончев и японския министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошигу Секо се договориха България да бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония JETRO.

 

Възможностите за сътрудничество и по-активно ангажиране на бизнеса от Осака в икономическите връзки с България Дончев осъди на срещи с губернатора на префектура Осака Ичиро Мацуи и с председателя на префектурното събрание Кадзунори Охаши.

 

Дончев проведе работни срещи с министъра на външните работи Таро Коно, министъра на динамичното ангажиране на всички граждани, политиката в ИТ сектор, демографски въпроси, научно-технологична политика Масаджи Мацуяма, министъра на икономическата ревитализация на Япония Тошимицу Мотеги и с представители на двете камари на японския парламент, със заместник-главния секретар на кабинета г-н Котаро Ногами, с ръководителите на световноизвестни японски корпорации, с председателя на Японо-българската асоциация г-жа Акико Игая, и председателя на Комитета за Европа в Японската бизнес Йошио Сато.

 

В разговорите с президента на Токайския университет г-н Ямада, президента на Националния институт за политически науки д-р Акихико Танака, президента на Японското общество за насърчаване на науката проф. Юичиро Андзай, вицепремиерът Томислав Дончев покани японската страна да се включи в съвместни научно-изследователски проекти с български партньори.