EN

Подготовката на България за следващия програмен период 2021 – 2027 г. започва веднага след края на Председателството

28.05.2018

 

Веднага след края на Председателството стартира подготовката за следващия програмен период. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на инициираната от него в Министерския съвет работна среща на управляващите органи на оперативните програми. Дончев подчерта, че трябва да засилим капацитета за правене на секторни политики, за да се постави програмирането на европейските фондове на здрава основа, която да води до реални ползи за страната. По думите му важен приоритет в подготовката на България ще е засилването на регионалния подход в планирането на инвестициите с европейски средства.

 

До края на Председателството ще са налице проектите не само на Многогодишната финансова рамка, но и законодателния пакет, касаещ управлението на европейските структурни и инвестиционни фондове. След като в началото на м. май Европейската комисия представи проекта на Многогодишна финансова рамка за ЕС до 2027 г., се очаква на 29 май (вторник) да публикува и проекта на Общия регламент за разпределение на средствата по секторни политики и държави. 

 

Непосредствено след това на 8 юни България ще бъде домакин на конференция на високо политическо ниво, където за първи път високопоставени представители на държавите-членки и ключовите европейски институции ще коментират предложенията на Европейската комисия и ще дадат тласък в дебата за приоритетите за финансиране в следващия програмен период.

 

Конференцията ще може да се проследи на живо в сайта на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и в социалната мрежа.