EN

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с делегация от Китай

12.07.2019

„България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се по повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатически ни отношения през настоящата година да постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и да издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво“.

 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с г-н Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република (КНР).

 

Хунджон е начело на делегация, която е на посещение у нас. В разговора с българския премиер участие взеха също извънредният и пълномощен посланик на Китай в България Дун Сяодзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин.

 

Премиерът Борисов приветства доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така на парламентарно и регионално ниво. Българският министър-председател, Ли Хунджон и представителите на китайския  град Тиендзин обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.

 

„Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове“, заяви Ли Хунджон, който предаде на министър-председателя Бойко Борисов поздрави от президента на КНР Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

 

В разговора премиерът Борисов изтъкна, че страната ни подкрепя инициативите „17+1“ и „Един пояс, един път“. „Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции“, заяви още министър-председателят. Борисов добави, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании.

 

По време на срещата българският министър-председател се спря и на резултатите от провелата се през 2018 г. Седма среща на върха „16+1“ в София, която допринесе за обогатяването на връзките между ЕС и Китай.  Именно на форума у нас бе взето решението за създаването на Глобален център за партньорство „16+1“, който през април т.г. символично бе открит в Дубровник по време на Осмата среща на върха, но вече наименувана „17+1“, тъй като към формата се присъедини Гърция. М.г. София беше домакин и на Срещата на местните лидери на „16+1“.

 

„Китайските компании могат да инвестират още в създаване в България на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на „зелената“ икономика“, добави пред китайската делегация премиерът Борисов и обобщи, че България предлага изключителни възможности за инвестиции.

 

„Не на последно място разчитаме на по-нататъшна подкрепа от страна на нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора“, каза още премиерът Борисов.