EN

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Република Корея Мун Дже-ин

27.09.2019

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Република Корея Мун Дже-ин. Премиерът изрази задоволство от ползотворния политически диалог, постигнат при настоящото му официално посещение в Сеул. Сега нашата задача е на основата на изграденото  политическо доверие да изпълним със съдържание и конкретни практически резултати двустранното сътрудничество, изтъкна премиерът Борисов.

 

По време на разговора в Президентския дворец българският министър-председател отбеляза, че за страната ни е приоритет привличането на корейски инвестиции и разширяването на българския износ за Република Корея. Премиерът Борисов заяви, че разчитаме на съдействието на президента Мун и ръководеното от него правителство за насърчаване на корейския бизнес да обърне поглед към България. Борисов акцентира върху конкурентните предимства на българската икономика, като много добър бизнес климат, ниско данъчно облагане, квалифицирана работна сила и достъп до обширния пазар на ЕС.

 

По отношение на ситуацията на Корейския полуостров, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че българската позиция е последователна и категорична и е в подкрепа на намирането на мирен изход по дипломатически път. „България оценява високо водещата роля на Република Корея и Вашите лични усилия, господин президент, за постигане на напредък в междукорейския диалог и за намаляване на напрежението на Корейския полуостров“, добави премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази надежда, че дипломатическите усилия за постигане на устойчив мир и стабилност на Корейския полуостров ще продължат.

 

„За първи път министър-председател на България посещава Корея, откакто установихме дипломатически отношения през 1990 г. Визитата ви има голямо значение, тъй като догодина ще отбележим 30-годишнина на двустранните ни отношения“, обърна се към премиера Борисов президентът на Република Корея Мун Дже-ин.

 

Корейският президент заяви, че България е лидер на Балканските страни, благодарение на отличното ръководство на министър-председателя Бойко Борисов. Мун Дже-ин отбеляза също постигнатия икономически растеж на страната ни сред държавите членки на ЕС, както и високата оценка за проведеното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

 

„Двете страни имаме голям потенциал да разширяваме практическото сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, отбранителната промишленост“, акцентира президентът на Република Корея и приветства проведените разговори по време на посещението на Бойко Борисов.

 

Мун Дже-ин изтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира България, защото тя привлича корейските компании с добри условия за бизнес и ниското данъчно облагане.

 

По време на разговора от корейска страна бе предложено сътрудничество в ИТ сектора, тъй като са чували колко добри са българските специалисти.  Президентът Мун Дже-ин заяви още, че трябва да има по-тясно партньорство в туризма, защото корейските туристи в България се увеличават, а самият той е впечатлен от Несебър.

 

В края на срещата българският министър-председател Бойко Борисов посочи, че откакто е премиер прави посещения само там, където може да се свърши работа и да се стигне до реални резултати.