EN

В Министерския съвет се проведе среща под надслов „Заедно за България, заедно за Европа“

16.02.2019

 

В Министерския съвет се проведе среща под надслов „Заедно за България, заедно за Европа“. На нея беше обсъдено съвместното сътрудничество между държавните институции и еврейската общност за утвърждаване на среда, свободна от езика на омразата и нетолерантността. По време на срещата бе отбелязано и делото на българската държава за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през 1943 г.

 

В срещата участваха Румяна Бъчварова - началник на политическия кабинет на министър-председателя, заместник-министъра на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев, Организацията на евреите в България „Шалом“, представители на дипломатическите мисии на държавите членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, сред които г-н Ерик Рубин - посланик на САЩ в България и г-жа Ирит Лилиан - посланик на Държавата Израел в България, както и хора от академичните среди.

 

Началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова заяви, че политическата битка на днешното време е битката за истината. Тя подчерта, че усилията да не допускаме ксенофобията и липсата на толерантност трябва да са част от ежедневието, като създаваме обществена среда и възпитаваме децата така, че да не се допускат подобни явления. "България е уникален пример за толерантност към към другите култури", каза Бъчварова и допълни, че все още има факти и документи от българската история, които стават скрити и неглижирани заради политическата и личната омраза. Тя отбеляза, че най-ярък пример в нашата история е спасяването на българските евреи. "Само пълната истина за тази уникална история за хуманизма може да ни обедини като нация", заяви Бъчварова. Тя подчерта, че за съжаление езикът на омразата намира все повече говорители и теми, пречи ни да видим истината, провежда фалшиви новини, които ни дезориентират и убиват доверието един в друг. 

 

Зам.-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев обяви, че светът страда от крайности, на които трябва да се противопоставим, защото те са израз на омразата – нетолерантност към различието, което не разбираш. 

 

Посланикът на Съединените щати в България Ерик Рубин подчерта, че днес сме изправени пред предизвикателствата след края на Студената война. "Има врагове на мирното прогресно съществуване", каза Рубин. Ирит Лилиан - посланик на Държавата Израе заяви, че омразата е много силно чувство, а нашето бъдеще може да се запази само, ако изповядваме общи ценности.

 

След срещата ще беше подписан и манифест „Заедно срещу езика на омразата“. Това е инициатива, която цели да повиши чувствителността на обществото към проявите на расизъм, антисемитизъм, ксенофобия, дискриминация и агресия към различните. През септември 2018 г. манифестът „Заедно срещу езика на омразата“ беше подписан от кмета на София Йорданка Фандъкова, националният координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев и д-р Александър Оскар - председател на Организация на евреите в България „Шалом“.