A-   A+
EN

Премиерът Борисов на работно посещение в Баку

15.01.2018

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, Азербайджан.

 

„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза премиерът Борисов. По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България.

 

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.

 

В рамките на визитата министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Артур Расизаде откриха и първата авиолиния между България и Азербайджан.