A-   A+
EN

Премиерът Борисов: Договорът за добросъседство с Република Македония вече е факт, предстои практическата работа

14.02.2018

 

С Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония двата парламента, правителствата и ние с премиера Зоран Заев направихме нещо добро за страните си, но сега предстои практическата работа. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира приключилата процедура по влизането в сила на подписания на 1 август 2017 г. Договор. Това стана на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет днес, на която вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров размениха ратификационните документи.



Практическата работа започва още утре със среща на транспортните министри на България, Република Македония и Албания, посочи премиерът Борисов. На нея ще бъдат обсъдени етапите и лотовете за изграждане на бъдещата пътна, железопътна и дигитална инфраструктура, която да свързва страните. Темата ще бъде разглеждана и на форум на Европейската банка за възстановяване и развитие на 26 февруари в Лондон, за да може да бъде представен завършен план при среща на 1 март в София на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и представители на страните кандидатки за членство в ЕС.



„На практика, вече имаме заявено силно финансиране от трите най-големи банки – Световната банка, ЕБВР и ЕИБ. Всички чакат нашите проекти, с реализацията им ще повдигнем развитието на региона. Балканите ще бъдат приказка, ако направим това, по което работим в момента – трансевропейските коридори 4, 8 и 10. А те ще станат, защото са на масата на всички“, каза министър-председателят Бойко Борисов.