A-   A+
EN

Премиерът Борисов на форум на ЕБВР за Западните Балкани: Сега е моментът да направим процеса на интеграция необратим

26.02.2018

 

„На политическо ниво на Западните Балкани вече нямаме проблем, надраснали сме миналото. Всички знаем, че ако искаме регионът да просперира, трябва да развиваме инфраструктурата и да привличаме инвестиции“. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов откри Инвестиционния форум за Западните Балкани, организиран в Лондон от Европейската банка за възстановяване и развитие. Основна цел на форума е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани.

 

Борисов посочи, че на 1 март в София ще бъде домакин на среща на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с лидери на шестте страни от региона, стремящи се към членство в ЕС, на която се очаква да бъдат обявени конкретните ангажименти за финансиране на различните лотове от проектите за пътна, железопътна и дигитална свързаност на Западните Балкани. Според предварителни изчисления, необходимият финансов ресурс е около 30 млрд. евро. По думите на българския премиер сумата е несравнима с разходите, направени по време на войните на Балканите през 90-те години на миналия век, които се изчисляват на близо 50 млрд. евро, без да се оценяват загубените човешки животи и връщането на региона с десетилетия назад.

 

Борисов подчерта, че основните инвестиции трябва да дойдат от Европа, защото тези страни „са част от нашата Европа… Ако някъде не стигат пари или няма интерес, тогава може да се обърнем и към други инвеститори, но имаме собствени институции“. Като посочи заявения интерес от ЕБВР, ангажимента на Световната банка и възможното финансиране от Комисията, той заяви, че е „крайно време да се говори в числа и срокове“. Министър-председателят изрази очакване при осигуряване на проектите те да са готови в следващите 7-8 години, тъй като в голямата си част вече са задвижени.

 

Премиерът Бойко Борисов призова колегите си от Западните Балкани покажат, че са подготвени за големия интерес към региона, за да може той да бъде запазен, а процесът на интеграция да стане необратим.