A-   A+
EN

Премиерът Бойко Борисов връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на актьора Васил Михайлов на церемония в Министерския съвет

14.11.2018

Премиерът Бойко Борисов връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на актьора Васил Михайлов на церемония в Министерския съвет.

 

“Васил Михайлов е допринесъл много за възпитанието на нацията и оценката за неговото творчество му я е дал народът”, каза премиерът Борисов и допълни, че в Бюджета за 2019 година са заделени 20 милиона лева повече за култура. “Възходящата тенденция продължава и дай Боже още дълги години да си на сцената”, обърна се премиерът към Васил Михайлов.

 

Щастлив съм, че тази точно награда ме споходи и най ме радва, че ме включвате в отбора на най-големите майстори в изкуството и културата, подчерта Васил Михайлов.

 

„С гордост и радост съм тук. Не мога да скрия, един министър на културата може би не трябва да говори така и да сочи кумирите си – Васил Михайлов е любимият ми артист, изключителна личност. Не само на сцената, в киното и телевизията, а и като дух - пазител на същината на нацията. Поклон и поздравления“, посочи министърът на културата Боил Банов.

 

 

Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в гр. Стара Загора. През 1964 г. завършва специалност „Актьорско майсторство” във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Започва работа в театъра в Хасково, на който е директор в периода 1965-1966 г. През 1967 година се присъединява към трупата на Театъра на българската армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци, а от 1982 до 1989 е зам.-председател на Съюза на артистите в България. През 1990 става депутат във Великото народно събрание.

 

Спечелил публиката с емблематични си роли на екрана като тези в „Капитан Петко войвода”, „Хан Аспарух” и „Време разделно”, Васил Михайлов има множество силни превъплъщения и на театралната сцена в пиеси като „Боян Магесникът”, „Съд на честта” и много други.

 

Сред редицата отличия, които са му присъждани през годините, са: награда за мъжка роля на X фестивал на българския филм; орден за заслуги към Българската армия; почетна награда и значка „За принос към Министерството на отбраната“; „Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство и др.

 

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ е учредена през 2000 г. Присъжда се на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Комисия, определена от министъра на културата, предлага носителя на наградата, а отличието връчва министър-председателят.