A-   A+
EN

Премиерът Стефан Янев: Служебното правителство полага усилия да запази положителната тенденция на възстановяване на българската икономика

22.09.2021

Независимостта е израз на свободата, защото само свободни хора могат да бъдат независими. Независимостта е също така и отговорност да отстояваме свободите си. Това е начинът България да бъде силна и успешна, заяви министър-председателят Стефан Янев във Велико Търново, където участва в честването на 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. „В този специален за нас ден България е придобила статута на независима държава, равноправен член на международната общност и държава, която сама може да определя съдбата си. Затова е и нашата признателност към предците ни, които са положили усилия, за да го имаме този ден“, заяви още премиерът.

 

Попитан от медиите за кризите, с които се налага да се справя служебното правителство, министър-председателят Стефан Янев изтъкна ежедневните усилия за овладяването на здравната криза и действията на медицинските власти в тази посока съобразно изготвените планове. „Взетите мерки са налице и са адекватни. Не можем да предскажем кога и как върви развитието на този вируса, но смятам, че в това отношение се справяме“, посочи Янев.

 

Министър-председателят акцентира също върху усилията на кабинета наред със здравните мерки да се даде възможност на бизнеса да работи и да се развива. Премиерът Янев посочи, че в световен мащаб е налице възстановяване и икономическите показатели на България са добри. „Бизнесът и държавата са взаимосвързани системи“, добави още Янев. Той добави, че прогнозите на финансовото министерство и данните към момента сочат, че вследствие на по-добрата работа на бизнеса и на агенциите, които се занимават със събираемост, се очаква приходите в бюджета да бъдат по-големи от заложените. „Има буфери“, заяви Янев и определи като несъстоятелни всякакви твърдения за повишаване на данъците. „Българската икономика се възстановява, налице е положителен тренд, световната икономика също се възстановява от пандемията“, каза още Янев и изтъкна, че правителството полага усилия положителната тенденция да се запази и икономиката да се развива напред.

 

По отношение на цените на тока и на горивата премиерът Стефан Янев заяви, че тази криза се дължи на комплексни фактори, включително на неглижирането на проблемите на енергопроизвеждащата ни система през последните над десет години. Министър-председателят изтъкна, че служебният кабинет предстои да обяви редица неотложни мерки по тази тема. Янев беше категоричен, че е необходимо да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото са нужни и дългосрочни решения. „Това е проблем в цяла Европа, всички европейски политици са притеснени от високите цени на тока. Ще търсим нестандартни решения в рамките на Европейския съюз, но преди всичко сме длъжни да намерим решение в нашата национална сфера на енергетиката, така че цените да бъдат поносими и да не се пречи на бизнеса“, добави Янев.

 

Министър-председателят отбеляза, че е в ход подготовката на предстоящите избори на 14 ноември. На въпрос на медиите за машините за предстоящите избори премиерът Стефан Янев отбеляза, че отговорност има ЦИК и изрази надежда, ако има спорове, те да бъдат решени в обозримо бъдеще.

 

Във Велико Търново  министър-председателят Стефан Янев проведе среща с председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Велико Търново Даниел Панов. На срещата беше обсъдено развитието на общината, както и въпроси от гледна точка на НСОРБ. „Поставихме основата на конструктивен диалог, който ще продължим“, заяви Янев. В рамките на визитата си във Велико Търново премиерът посети църквата „Св. 40 мъченици“. По-късно днес министър-председателят ще присъства на аудио-визуалния спектакъл „Царевград-Търнов – звук и светлина“.