EN

НЕНО ДИМОВ: ИМА ХОРА, НА КОИТО ИМ ПУКА ЗА ПИРИН, НО ПРОТЕСТИТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ

01.02.2018

Нено Димов, екоминистър, е първият ми гост днес. Здравейте и добре дошли.

 

Добре заварили, здравейте.

 

За пореден път дишаме много мръсен въздух днес в София и в много други градове, разбира се. Има ли някакъв изход? Аз гледам за някакви, слушам за някакви мерки, омагьосан кръг ми се струва сякаш?

 

Няма изход, който да е утре. Няма изход, който да е други ден. Но на практика, аз тук дори съм си подготвил, примерно от 21 декември какво сме направили заедно и съвместно със Столична община като проверки. На практика сме проверили 45 обекта, от които 27 автосервиза, 17 пункта за вторични суровини и един цех, ако си спомняте, за продажбата на такива от дограма материали.

 

Да.

 

Всъщност в този цех намерихме множество нарушения. Там е създаден акт за 15 000 лв.

 

Това са обекти, в които се горят неразрешени неща, така ли?

 

Да. Днес например в автосервизите, мисля, че в 20 общо обекта, те са купили печки, в които горят масло, което е от старите автомобили, но самото то е забранено като гориво, така че то неможе да бъде горено. И на практика, общата стойност на това, което само реалната инспекция в София е направила за тези проверки, защото отделно е Столичният инспекторат, с който ходим заедно на проверки, полицията и прочие, 142 000 лева са глобите, които са наложени на тези 20 обекта. Тоест съвсем сериозно сме започнали това нещо. Казвам го това, от 21 декември, имайки предвид, че имаше коледни и новогодишни празници, до буквално края на януари.

 

Въпросът е вие имате ли представа или, как да се каже, някакво изследване тези обекти в каква степен правят въздуха ни мръсен? Ето това е въпросът.

 

Всъщност много добър въпрос за днешния ден, защото буквално преди няколко часа имахме много интересна и много важна среща. На практика, по моя инициатива поканих кметът г-жа Фандъкова, учени от Българска академия на науките, всъщност директорът на НИМХ, деканът в Софийски университет „Физическия факултет“ и гражданската инициатива на Стефан Димитров, който развива тази мрежа за граждански контрол на качеството на въздуха в страната, и стигнахме до едно много важно заключение – учените от НИМХ и от Физическия факултет да се опитат да интегрират информацията, която се събира от тази мрежа, голяма, за качеството на въздуха, която е голяма, защото е евтина – 80 лева струва един и мериха едни прахови частици, влажност, температура, но не е достатъчно /…/. Естествено, да кажем, станциите на агенциите, които струват, може би, десетки пъти повече. Но да направим такова съвместяване на двете, и това го поеха ангажимент от НИМХ и от Физическия факултет, че в рамките, може би, на 6-8 месеца при различни климатични условия да можем да имаме хем фона на тази широка мрежа, хем те да бъдат максимално калибрирани към станциите, които има агенцията. А успоредно пък с това, Софийска община ще купи, доколкото разбрах, 20 нови по проект международен, няма да харчат парите на данъкоплатеца, станции, мониторингови уреди, които са между тези две групи. И трите системи трябва да бъдат интегрирани, така че всички да имаме достъп и до трите – хем по-широк кръг данни…

 

Ще стане ли ясно кой е най-големият замърсител на въздуха?

 

Това ще ни даде общата информация. А това, което си говорихме с Физичния факултет, те имат лазер, който сканира и който може да даде вече съвсем конкретно обектите. Това няма как да се случи онлайн. Например, в рамките, доколкото разбрах от декана на Физическия факултет, в рамките на 3-4 часа това може да бъде достъпна информация, което да идентифицира вече конкретни места. Тоест, имайки общия фон с данни, на които може да се разчита в рамките на това време, имайки конкретните обекти, това ще позволи на Столична община да вземе конкретните мерки в столицата. Между другото, това е една добра начална фаза. Аз го наричам пилотен проект, който трябва да се разпространи и в останалите общини. Между другото, системата, която ще направят от Академия на науките, няма да е само за София, защото тези уреди, които има гражданската мрежа, са еднакви за цялата страна, нашите са еднакви.

 

Добре. Аз ви разбирам, но все пак оказа се май, че не колите са най-големият замърсител на въздуха, така ли е?

 

В различни моменти са различни. Примерно лятно време, битовото отопление не е сериозен замърсител, защото няма битово отопление.

 

По-чист ли е въздухът тогава?

 

По принцип да, по принцип през лятото е по-чист въздухът. Но като цяло, не може да се каже кое е. В различни моменти е различно. Зависи от метеорологични условия, от инверсия, но като цяло два са основните проблема, които трябва да решим – това е битовото отопление.

 

А имате ли план за това?

 

Да. Тук ще кажа, че ние вече работим много сериозно върху контрола на мярка, която искам да влезе от следващия отоплителен сезон, а именно на пазара да се пускат твърди горива с определени изисквания и критерии за съдържанието на пепел и съдържанието на сяра. Готови сме в тази част. В момента трябва да видим все пак кой ще упражнява контрола… В смисъл, имаме идея кой ще упражнява контрола, но как този контрол да е ефективен. Защото без ефективен контрол, сама си давате сметка, че няма как да се случи. Това е първото, насочено към горивата. Второто, което е малко по-дългосрочно и водим разговор с производителите и вносители на уреди, които отопляват, на печките, да го кажем най-общо казано, да минем по-рано, вероятно към 2020 г. ще се стремим, до 2021 г., към екостандартите, които така и така трябва да въведем малко по-късно във времето. Но да изпреварим това нещо. Хем бизнесът да може да се настрои да произвежда по-рано, хем тези уреди дават /…/.

 

А катализаторите на колите?

 

Катализаторите на колите в София, Столична община вече подари на КАТ уреди, но тук моята цел, аз чакам и доколкото знам от първоначалните информации, Световна банка ще препоръчат тази мярка и на тази база аз ще предоговоря с Европейската комисия парите, които са за въздух, МВР да може да бъде бенефициент и ние да можем да финансираме купуване в цялата страна на такъв тип уреди при първа регистрация /…/.

 

Които да проверяват дали колите имат катализатори?

 

Които да проверяват дали отговарят на условията. Това е задължително. Не само да имат катализатор, а той да е добре работещ. Това е техническо условие пред колата, да не замърсява въздуха. Защото в момента това се прави…

 

И тези уреди са добри и работят, съществуват в света?

 

Нено Димов: О, да, да. Те съществуват и в България. София вече направи, Столична община подари. Но, естествено, ако е само София, човек ще си регистрира колата в Перник, в Кюстендил, някъде другаде. Трябва да е в цялата страна, за да затворим вноса на стари коли, които не отговарят на изискванията като начало. Тоест това са стъпки, които съвсем вече вървят в посока на реализиране. Пак казвам, в момента, в който, края на март се очаква окончателния доклад на Световна банка, той ще ми е основание да преговарям с Европейската комисия да може нещо, което в момента не се приема за разход, да стане приемливо и МВР да може да бъде бенефициент. Така че това са съвсем конкретни стъпки. И може би още едно изречение, до края на февруари ние преговаряме с Европейската комисия за сроковете на тези стъпки. Защото имаме краткосрочни мерки за 2018 г., средносрочни и дългосрочни. Няма как да направим всичко едновременно.

 

Разбрах ви. Обаче нали не се съмнявате, че ще се разминем без темата, която …днес също по темата, за която ще има днес отново протести, става дума за Пирин, става дума за застрояването, за страховете от презастрояването. Днес ще има в 15 града протести, маратонци се движат в знак на протест на вашето постановление, искат ви оставката, г-н Димов, и сега аз ви предлагам да видим къде, как да се каже, къде е точката на кипене. Тук една от моите гостенки, според мен, показа къде се крие дяволът и защо те протестират. Нека да чуем, колеги пуснете.

 

Мария Кавлакова – природен защитник: Никой от нас не е бил против втори лифт. Това, което искам да кажа аз и което за мен е проблемът, е решението в т.5 на Министерски съвет, в което се казва „в Таблица 32: разрешени дейности на територията на парка са строителство, ремонт и реконструкция в Зона 2А и в Зона 3“. Зона 2А е с размер 18 000 хектара, което представлява 45% от парка.

 

Ето сега, нали разбрахте наистина като пише ремонт и реконструкция в тази зона, която е толкова голям акцент от парка, всеки може да си го тълкува, както иска.

 

Не.

 

Как не? Как не?

 

Не. Ще кажа. Първо, в чл.21 на закона, т.1 казва, че по принцип е разрешено само водохващане плюс още някои неща. Когато говорим в плана за управление, таблицата е индикативна, за да покаже определени неща по-нагледно. Текстът много ясно казва и текстът, ако го прочете човек, малко преди тази таблица, ще види, че в тази зона става дума единствено за водохващанията за питейна вода. За водохващания говорим, това е, което разрешава и законът и нищо друго. Между другото, аз ще изкоментирам малко по-широко, но ако имаше притеснения, това че в продължение на 10 години, благодарение на досега действащия план не се е случило нищо, означава, че българското законодателство и контрол действат, защото ако не действаха, отдавна щеше да се е случило някакъв вид строителство. Това, което направи Министерски съвет с решението си от 28 декември, е да разреши в тези 2%, ако си спомняте, една червена…

 

Помня, помня, вие тогава го представихте, да.

 

Тези 2% да се прави спортна инфраструктура. Извън това, водохващания за питейни нужди и нищо друго. Но тук като цяло, протестът, за който ме питате, и цялата акция е чисто политическа. Тя няма нищо екологично.

 

Защо смятате така? Наистина ли не вярвате, че на хората им пука за Пирин?

 

Вижте кой стои най-отпред. Генерал Атанасов е водещ. Това са партии, които спечелиха под 2% на последните избори. Това са хора, които правят чисто политически протест. Това е чисто политическа акция, исканията са политически. Естествено, че има хора, на които им пука за Пирин.Естествено, че има хора, които се притесняват от това да не се случи нещо. Аз не казвам. Аз искам да разделя тези, които стоят отпред, от тези, които много чисто чистосърдечно вероятно попадат в тази манипулация. Това са два различни контингенти хора. Но отпред стоят точно това – вие ще ги видите днес – кандидати за народни представители от тези партии. Това е политически протест. Много ясно е, че е разрешено строителство на спортни инфраструктури единствено и само в това червеното, в долното, другото. Ние говорим в момента само за червеното.

 

Това е картата, която вие донесохте предния път. Само едно нещо да ви попитам…

 

В тази червена зона, което представлява 2% от целия парк, е разрешена спортна инфраструктура. Хайде да се върнем на 48-те процента.

 

Точно това, ако тук, в тази точка, ако това е конфликтната зона, и тази точка представлява…

 

Това не е точка.

 

Добре. Ако там, там напишете „ремонт и реконструкция в зона 2А“, това, ако се премахне, няма ли да станат нещата по-ясни и страховете на хората да изчезнат, и да се състои този прословут втори лифт, без да има протести, страхове…?

 

Протестите не са затова.

 

А за какво са протестите?

 

Защото ако човек прочете теста на плана, ще види, че това, което е разрешено в тези 48% е единствено и само водохващане за питейни нужди. Така че това изобщо не може да бъде основание. Между другото, тези 48% са 200 кв. км. Как си представяте, кой здравомислещ ще си представи, че могат да бъдат застроени 200 кв. км? Това е Пловдив, Бургас и Варна взети заедно. Как си го представяте това нещо?

 

Аз не си го представям, но то не е нужно всички тези 200 км. км, може 20 кв. км, може 50 кв. км.

 

Не, не може. Защото първо законът го забранява. Законът е с по-висок приоритет от плана. Второ, самият план също не го разрешава, а го забранява, и казва, че в тези 48%, в тези 200 кв.км може единствено и само да се прави водохващане с цел питейни нужди.

 

Тоест, да задам така въпроса – вие не сте склонни това постановление на Министерския съвет да го преразгледате в това изречение, в което притеснява хората, и заради което те протестират.

 

Те не се притесняват от това изречение и не протестират затова.

 

Ами казаха го, чухте.

 

Това, че един човек е прочел само една част, а не е прочел цялото – нека да прочете цялото решение, нека да прочете целия план за управление, за да види. Защото в началото на този план, там, където са режимите, много е ясно казано какво представлява този режим и какво може. Да се повтаря на второ място, на трето място, вероятно ще бъде по-ясно. Но при всички положения…

 

За да бъде по-ясно, според мен, хората да са спокойни.

 

Аз не вярвам, че хората ще са спокойни, защото отново казвам – това е чисто политически протест, който има съвсем…

 

Ама каква е целта на политическия протест? Какво целят?

 

Целта на политическия протест има политически цели. Целите на един политически протест са много ясни какви са целите. При всички положения мобилизиране – предстоят, в момента сме в европредседателство, това фокусира България, това добра сцена, на тази сцена излизат актьори да играят, естествено.

 

Вие наистина ли изключвате варианта, че наистина искат…

 

Аз разделих хората, защото има хора…

 

Но включително и водачите. Вие изключвате вероятността, че тези хора искрено са заинтересовани

 

Водачите, които имат политическа култура, знаят как да четат, и прочитайки много ясно ще видят, че тук става дума само за водохващане, и те между другото, много добре го знаят. Това, че се манипулират хора, и отзад има хора, които са се подали на манипулацията е естествено. И аз много съчувствам на тези хора, защото те просто отиват без да знаят точно за какво протестират. Няма как да бъде застроено. И законът го забранява, и това, че в ЮНЕСКО го забранява и следи. Тук говорим само за ски зоната над Банско, за нищо друго.

 

Добре. благодаря ви. Наистина времето ни изтече, но така като слушах, наистина трудничко ще се разберете. Ако направите още една среща, и ако една думичка в това постановление помогне нещата да се…

 

10 години се правят срещи. 10 години.

 

Водещ: Ако една думичка ще реши проблема, пробвайте. Добре, благодаря ви.