EN

Министър-председателят Стефан Янев разговаря с представители на протестиращите миньори

13.10.2021

Министър-председателят Стефан Янев разговаря с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов и други представители на протестиращите срещу затварянето на въглищните централи в комплекса „Марица-изток“. В срещата участваха също вицепремиерите Атанас Пеканов и Гълъб Донев и министърът на енергетиката Андрей Живков. 

 

Участниците в разговора се обединиха около становището, че липсата на визия за отрасъла през годините досега е довела до несигурност сред работещите в комплекса. Дълго време за тази тема не е говорено и не е било направено нищо. Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, затова днешният разговор е необходим, смятат участниците в срещата. Те очертаха перспективата в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде включен проект за създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. Неговата цел ще бъде да управлява освободените площи от миннодобивна дейност, да осъществява консервация, да ги преобразува в терени за ново енергийно производство или за друго индустриално предназначение. Идеята е към предприятието да преминават работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени.

 

1.7 млрд. лв. от общо предвидените за България 2.4 млрд. лв. по линия на Фонда за справедлив преход ще бъдат насочени към региона на Стара Загора, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов. По неговите думи тези средства могат да бъдат използвани успешно за създаването на нови, устойчиви работни места в региона. Всички разбират изключителното значение на комплекса „Марица изток“ за сигурността на енергийната система, посочи министърът на енергетиката Андрей Живков. От тази позиция се водят разговори с Европейската комисия, а посочването на индикативна дата за затваряне на въглищните ТЕЦ дава възможност за използване на средства от Фонда за справедлив преход. Това може да бъде 2038, но и 2040 година. Индикативната дата е само стъпка, тя трябва да бъде утвърдена от Народното събрание, но поставянето на такава дата и създаването на стратегия за декарбонизация е условие за получаването на тези средства, подчерта вицепремиерът Пеканов.

 

Вече има интерес от големи международни инвеститори към региона, където могат да се изграждат ВЕИ паркове, системи за съхранение на енергия, завод за електролизатори, системи за производство на водород и други. Откритият и честен разговор със синдикатите в този процес е ключов за взимането на отговорни и справедливи решения.