EN

Премиерът акад. Денков: България може да бъде мост между ЕС и Виетнам

25.09.2023

 

„Ролята на Виетнам в азиатския регион е ключова и е от стратегическо значение за развитието на икономиката, образованието и технологиите. България би могла да помогне за по-тясното сътрудничество между Европейския съюз и Виетнам“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков на председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Динх Хуе, когото прие днес в Министерския съвет. В отговор гостът посочи, че неговата страна е готова да съдейства на България в усилията й към задълбочаване на партньорството с останалите държави в Азия.

 

Като пример за отличните двустранни политически и културни връзки председателят на Националното събрание на Виетнам посочи над 30-те хиляди студенти, които са получили обучение в български университети и сега заемат ръководни постове в родината си. „Те са мост между нашите народи“, допълни Въонг Динх Хуе.

 

Премиерът акад. Денков и председателят на Националното събрание на Виетнам бяха единодушни, че двете държави могат да си сътрудничат успешно и в областта на зеления преход и дигитализацията. Българският министър-председател покани виетнамски компании да инвестират в трите въглищни региона, които ще бъдат силно засегнати от енергийния преход. Акад. Денков подчерта, че целта на правителството е не само да бъдат запазени работните места в тези региони, но и те да се превърнат в центрове на най-съвременно технологично развитие.