A-   A+
EN

Фалшивата новина: НАТО подготвя „широкомащабен конфликт в Черно море“

26.02.2024

 

Факти срещу дезинформацията:

 

 

Две години след началото на войната на Русия срещу независима Украйна опитите за зловредно манипулиране на информация продължават, включително с цел намаляване на доверието към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), към която България се присъедини преди 20 години.

 

Фалшивата новина: НАТО подготвя „широкомащабен конфликт в Черно море“. По време на форума в Давос се обсъждало Варна да бъде използвана за такава военноморска база.

 

Фактите:

  • Всички способности на НАТО са насочени към възпиране и отбрана, като решенията подлежат на демократичен и политически контрол. Дори само обсъждане на агресия срещу други държави е практически невъзможно, тъй като това противоречи на основополагащия документ на НАТО - *Вашингтонския договор.

 

  • България планира създаване на Координационен елемент за ситуационна осведоменост, което няма нищо общо с понятието „военноморска база“ и не включва разполагане на военноморски средства. България има право да получава пълна ситуационна картина на обстановката по море, именно поради доказано агресивните действия на Русия, вкл. чрез блокиране на значителна част от българската Изключителна икономическа зона в Черно море.

 

  • Руската пропаганда неслучайно насочва вниманието именно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата световна война, с цената на редица жертви сред цивилното население и значителни разрушения на жилищни сгради.

 

  • НАТО не обсъжда своите действия в публични формати. В този смисъл, твърдения за дискусии на такава тематика в Давос са явна дезинформация.

 

*Според Член 5 на Вашингтонския договор страните се съгласяват, че в случай на въоръжено нападение всяка от тях ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора. Това практически означава, че ако агресор нападне страна членка на НАТО, това се счита за нападение срещу всички държави в Алианса.