A-   A+
EN

Надграждането на двустранните отношения с Гърция обсъди премиерът акад. Денков с гръцкия външен министър Герапетритис

27.02.2024

 

Разширяване на двустранното сътрудничество между България и Гърция е по–важно от всякога, за да устоим на предизвикателствата в региона и по света. Необходимо е да задълбочим съществуващите синергии на ниво Европейски съюз, НАТО и в други големи международни организации, където се подкрепяме взаимно по много въпроси. Това бяха акцентите на срещата между министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис в София. 

 

Българският премиер благодари за подкрепата на Гърция за пълното присъединяване на страната ни към Шенген и увери госта си, че България работи усилено и очаква с нетърпение момента, в който българските граждани и фирми ще се радват да пътуват без граничен контрол. “Този момент трябва да настъпи възможно най-скоро и ние разчитаме на вашата подкрепа това да се случи през следващите няколко месеца“, заяви още акад. Николай Денков. Той изрази благодарност и за подкрепата на Гърция за присъединяването на страната ни към еврозоната и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

Подобряването на транспортната и енергийната инфраструктура между двете държави също беше акцент по време на срещата. В този контекст бяха посочени възможностите за сътрудничество в рамките на инициативата „Три морета“, чиито проекти допринасят за икономическия растеж и укрепването на свързаността на региона. Акад. Денков изтъкна развитието на коридор по оста Север-Юг, което би осигурило по-добра мултимодална свързаност между Гърция, България и Румъния.

 

Акад. Денков и Герапетритис бяха единодушни, че икономическите и културните връзки между двата народа трябва да продължат със същия интензитет като основа на устойчивото партньорство. Между 1,5 и 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Приблизително толкова е и броят на гърците, които посещават България. „Ние, като политици, можем и трябва да насърчаваме задълбочаването на взаимното доверие и уважение между нашите две нации“, подчерта министър-председателят. Стокообменът между двете страни достигна 4,5 млрд. евро – това е увеличение с един милиард само в рамките на една година. Гръцките инвестиции присъстват в редица сектори в България и са неразделна част от нашата икономика. Участието на България като Почетна страна на Международния панаир в Солун миналата година и на Международното туристическо изложение Philoxenia 2023 бяха много видими и високо оценени.

 

Засилване на потенциала на двустранните отношения в областта на образованието, иновациите и изкуствения интелект също беше фокус по време на срещата между акад. Денков и Йоргос Герапетритис. И двамата бяха категорични, че свързаността между хората е най-ценното нещо и обменът на знание и опит между младото поколение е ключово за поддържането на близките връзки между двата народа.