A-   A+
EN

Премиерът акад. Денков: Правителството беше създадено с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж

28.02.2024

"Правителството беше създадено с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода. Това договорихме и записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдната реформа, които да върнат чувството за справедливост на хората и да подобрят средата за бизнеса и за инвеститорите в България".Това заяви премиерът акад. Николай Денков на днешното правителствено заседание.

 

 Той допълни, че е поостигнато много заедно с парламента през последните 9 месеца. "Променихме Конституцията и Закона за антикорупционната комисия. Въведохме контрол върху действията на главния прокурор. Подготвихме промени на законите, свързани с Висшия съдебен съвет, така че да осигурим независимост от политическа намеса върху правосъдната система. Но това не е достатъчно! За да има справедливост, а не бухалки, трябва да довършим задачата", каза още акад. Денков.

 

Министър-председателят бе категоричен, че последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото са показали на всички, че правосъдието ни се е превърнало в борса. "Вместо да се борят с престъпността, организирани групи с протекцията на политици, са изпълнявали „мокри поръчки“ пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия. Сега е нужна политическа смелост", заяви премиерът.

 Акад. Денков призова да се направият следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство. "Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", завърши Денков.

Видео