A-   A+
EN

Премиерът Петков: Оптимизираният модел за управление на ковид кризата намалява риска от затваряне на области

21.01.2022

Управлението на ковид кризата ще става на базата на оптимизиран модел, който предвижда общо пет клъстера на територията на страната. Това дава по-добра възможност да се поеме натоварването на интензивните легла в различните части на България и по този начин ще бъде намален рискът от затваряне на отделни области, заяви министър-председателят Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет. Премиерът изтъкна, че въпреки разпространението на новия вариант на коронавируса, към момента заетостта на интензивните легла не е прекомерно висока.

 

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че новият модел на управление на пандемията дава възможност за повече прогнозируемост, като всеки регион ще разполага с поне пет дни предизвестие преди да бъдат въведени нови мерки, ако такива се налагат. На сайта www.coronavirus.bg всеки гражданин ще може да следи ситуацията, онагледявана с карта. Премиерът даде пример с Регион 1, който включва София-град, София-област и Благоевград и Регион 5 – област Ямбол, за които прогнозите са след около седмица да навлязат в етап 3 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

 

Премиерът Петков заяви още, че започва дискусия с експерти по отношение на условията, при които може да бъде премахнат зеления сертификат на територията на България. Обект на разговора са два критерия. Първият е ваксинация от 60%, а вторият  - ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% заетост от COVID болни. Ако заболяемостта се вдигне високо заради евентуална поредна вълна, въпросът за сертификата ще бъде дискутиран отново. „Започваме да управляваме кризата на база на модели, подкрепени с опита“, добави министър-председателят.

 

В пресконференцията участваха също здравният министър Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.