A-   A+
EN

Започна официалното посещение на премиера Петков във Ватикана и Рим

22.05.2022

Започна официалното посещение на министър-председателя Кирил Петков във Ватикана и Италианската република.

 

При пристигането си, в Рим премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода. Скулптурата е издигната на Хълма на гарибалдийците, редом с други велики италиански революционери.

 

На хълма Джаниколо в близост до паметника на Капитан Петко войвода има паметна плоча, на която е написано: "В памет на българите-гарибалдийци, които със себеотрицание и героизъм се биха за свободата, единението и независимостта на Италия. От признателна Италия."

 

Утре, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, премиерът и ръководената от него официална делегация ще бъдат приети на аудиенция от главата на Римокатолическата църква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.

 

Визитата представлява оказване на внимание от главата на Римокатолическата църква към българската държава и българския народ. Същевременно това е признание за големия принос на светите братя Кирил и Методий за световната култура и духовност.

 

През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява двамата светци за съпокровители на Европа. С този акт папата славянин отваря широко темата за единството на европейския континент, в който славянските народи имат своето достойно място.