EN

България и Сърбия подписаха двустранни документи за сътрудничество в транспорта и в труда и социалната политика

23.02.2018

България и Сърбия подписаха три меморандума, които регламентират сътрудничеството в сферата на транспорта и в областта на труда и социалната политика. Церемонията се състоя в присъствието на президента на Република Сърбия Александър Вучич, който е на официално посещение в страната ни. Преди това той разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

 

На срещата си двамата обсъдиха основния външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива за Западните Балкани, напредъка на Сърбия в преговорите за присъединяване, както и въпроси от двустранните отношения.

 

Вицепремиерът Захариева отбеляза, че добрият политически диалог между България и Сърбия се отразява положително и върху икономическите отношения на страните. „За миналата година имаме ръст на стокообмена от 40 на сто и на туристите – 14 на сто“, посочи тя и изрази очакване подписаните днес споразумения в областта на транспорта да ускорят процеса за завършване на трансевропейски коридор 10 и за постигане на независимост при газовите доставки.

 

Захариева информира сръбския президент за подкрепата, която Стратегията за Западните Балкани е получила от външните министри от ЕС по време на неформалната им среща в София миналата седмица. Вучич благодари за подкрепата от България за присъединяването на Сърбия и пожела успех на българското правителство по време на Председателството.