EN

България и Виетнам засилват сътрудничеството в областта на образованието, високите технологии и икономиката

03.07.2018

 

България и Виетнам имат дългогодишни приятелски отношения и потенциал да развият трайно двустранните икономически връзки и да засилят сътрудничеството си в областта на образованието и високите технологии. За това се обединиха вицепремиерът Томислав Дончев и заместник министър-председателят и министър на външните работи на Социалистическа република Виетнам г-н Фам Бин Мин на среща в Министерския съвет днес.

 

Двамата обсъдиха възможностите за насърчаване на икономическите отношения чрез обмен на опит и експертиза между двете страни и засилване обмена на висококвалифицирани кадри. Изразена бе готовност за дефиниране на конкретни сценарии за съвместно производство и насърчаване на износа.

 

Вицепремиерът Дончев засвидетелства подкрепата на страната за подписването на Споразумение за свободна търговия на Виетнам с Европейския съюз, което се очаква да бъде разгледано на заседание на Съвета на ЕС през месец октомври тази година. Понастоящем ЕС е вторият търговски партньор на Виетнам и най-голям пазар за виетнамски стоки. През 2014 г. търговският стокообмен с ЕС възлиза на 28.4 млрд. евро, от които 6.2 млрд. евро износ за Виетнам.