EN

Борисов: В борбата с контрабандата и корупцията ще останем безмилостни и неотстъпчиви

23.04.2018

 

В борбата с контрабандата и корупцията ще останем безмилостни и неотстъпчиви, заяви министър-председателят Бойко Борисов при представянето на поредното тримесечно проучване на петте компании от Инициативата срещу незаконната търговия за нивата на контрабандни цигари в държави от Европейския съюз.

 

6,6% е делът на потребление на незаконни цигари в България през последното тримесечие на 2017 г., което е едно от най-ниските в ЕС и поставя страната ни сред първите четири по справяне с проблема. Спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. намалението на контрабандния дял е с 1,2 на сто.

 

Премиерът Борисов отбеляза, че пограничните южни райони бележат негативни показатели, отчитайки нива на контрабанда над средното за страната. Той постави срок от един месец да се изготви анализ за регистрираното повишение спрямо предходното тримесечие, когато страната отбеляза рекордните 6% дял на контрабандни цигари. “0,6 на сто е половин кутия цигари, но за нас това е много”, заяви премиерът и беше категоричен, че ще се вземат мерки за преодоляване на тенденцията за следващото тримесечие.

 

С дял от 6,6 на сто от контрабанда на цигари България стои добре спрямо 20 от страните от ЕС, които са били също обект на анализ за четвъртото тримесечие на миналата година, изтъкнаха организаторите на изследването.

 

Министър-председателят посочи, че ще постави въпроса за борбата с контрабандата на заседание на Европейския съвет. По думите му, липсата на такава в някои държави-членки нанася сериозни щети на бюджета на целия Съюз. “Аз ще повдигна този въпрос на Съвета на ЕС, защото заради тези загуби се иска да се намали бюджетът за кохезионна политика за държавите от Източна Европа“, каза Борисов.