EN

Бойко Борисов: Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство

14.05.2018

 

Министър-председателят Бойко Борисов определи дигиталните умения и познания в съвременния свят не само като необходима обща култура, но и като богатство. При старта на програмата „Grow with Google“ той подчерта значението й за малките и средните фирми у нас, които трябва да се развиват при ускорени технологични темпове.

 

Инициативата е част от поетия от технологичния гигант Google ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа. Компанията стартира в България обучения на млади предприемачи и на представители на малките и средни предприятия за изграждане на дигитални умения. Те са част от целта й за подпомагане на 1 милион европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г. като част от усилията на създадената от ЕК Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии.

 

Трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентни на пазара – не само на европейския, но и на този в САЩ, Китай и Япония, посочи премиерът Борисов и припомни традициите на България в областта на високите технологии. Той отбеляза, че първоначалните умения се добиват още в училище и подчерта усилията на правителството, довели до връщането зад чиновете на над 22 000 деца, както и за въвеждането на електронни учебници.

 

Министър-председателят Борисов отбеляза, че в дневния ред на предстоящата среща на високо равнище ЕС – Западни Балкани темата за дигитализацията на региона присъства наред с инфраструктурната свързаност. По думите му, това е предпоставка за задържането и реализацията на младите хора тук.