EN

Бойко Борисов: Европа има нужда от мир и просперитет, от нормализиране на отношенията с големите си съседи

20.01.2018

„Европа има нужда от мир и просперитет, от нормализиране на отношенията с големите си съседи. С канцлера Ангела Меркел разговаряхме за всички политики, които ще водим по време на председателството на Съвета на ЕС“. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи проведените разговори с канцлера на Германия.

 

Меркел беше в София, за да обсъди с Борисов приоритетите на Българското председателство, както и актуални политически теми.

 

Очакванията към Българското председателство са големи, то е отлично подготвено от правителството, а мотото – „Съединението прави силата“, е точно това, от което имаме нужда в ЕС, каза Ангела Меркел. Тя подчерта експертизата на България по отношение на региона и посочи, че страната ни може да направи много за добросъседските отношения и за европейската перспектива на Западните Балкани. „Напълно споделяме целите на Председателството. Мирният живот в Европа се нуждае и от Западните Балкани“, каза германският канцлер, като допълни, че и Великобритания ще бъде поканена към т. нар. Берлински процес.

 

Според премиера Борисов, „нищо повече от Берлинския процес не подхожда на Западните Балкани“. Той обърна внимание на изразеното от международни финансови организации желание да финансират проекти за свързаност. По думите му, докато държавите от региона се подготвят за членство в ЕС, ще бъде изградена необходимата инфраструктура. „Щастлив съм, че ЕС води мирна политика и ще направим всичко възможно да стабилизираме отношенията със съседните страни“, каза министър-председателят. Борисов получи подкрепата на Меркел за инициативата си да събере на работна среща лидерите на ЕС и президента на Турция Реджеп Ердоган, за да се обсъдят въпросите, по които има напрежение в отношенията. „Такава буферна среща би била само за добро за всички нас“, коментира българският министър-председател.

 

На срещата в резиденция „Бояна“ беше коментиран и процесът на промени в Европейския съюз. „Искаме измерими успехи“, категорична беше Ангела Меркел и даде за пример видимо развитие през последната година на общата отбранителна политика.

 

Тя изрази очакване въпросът за членството на България и Румъния в шенгенското пространство в скоро време да бъде върнат в дневния ред на Европейския съюз, като правилата на шенгенското пространство ще се въвеждат постепенно и на етапи, най-напред по отношение на летищата. На пресконференция след срещата й с министър-председателя Бойко Борисов канцлерът Меркел благодари за начина, по който България пази външната граница на Съюза. „Тази задача е изключително трудна… „Фронтекс“ подкрепя България, Германия подкрепя България, но основната работа се извършва тук“, посочи тя.

 

Ангела Меркел приветства идеята за изграждане на газов хъб край Варна, който да диверсифицира доставките на природен газ и обяви, че Германия подкрепя проекта.

 

В отговор на въпрос министър-председателят Бойко Борисов подчерта финансовата дисциплина на България и посочи, че страната ни не представлява риск за еврозоната. „Написали сме си домашното. Разбира се, иска се още много работа и по-бърз растеж. Убеден съм, че и това ще се направи“, категоричен беше премиерът. Той каза също, че е получил подкрепата на канцлера за инициативата германски експерти в сферата на правосъдната система да съдействат за прилагането на антикорупционното законодателство.