EN

Бойко Борисов и Себастиан Курц: 2018 ще бъде година на Българо-австрийското председателство на Съвета на ЕС

15.03.2018

 

Единодушие по темите за миграцията в Европа, опазването на външните граници на ЕС, приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство и за многогодишната финансова рамка изразиха българският министър-председател Бойко Борисов и канцлерът на Австрия Себастиан Курц при разговорите си в София.

 

„На всичките си срещи съм подчертавал, че 2018 година трябва да се разглежда като Българо-австрийско председателство, защото никоя от темите, които започваме, не може да бъде приключена за шест месеца“, посочи на съвместната пресконференция премиерът Борисов и приветства желанието на Австрия да продължи реализирането на тези важни за дневния ред на Европа въпроси.

 

Борисов и Курц изразиха общата си позиция, че споразумението с Турция трябва да продължи да работи. „Имаме еднакво разбиране за опазването на границите – да го правим така, че хората в Европа да се чувстват сигурни, да го правим с хуманно отношение към търсещите убежище, и в същото време европейската дипломация да работи. Една-единствена цел си поставяме за лидерската среща във Варна на 26 март – за продължаване на действието на споразумението с Турция, за да предпазим Европа“, подчерта българският премиер.

 

Австрийският канцлер благодари за усилията на българското правителство за опазване на външните граници. „ Благодарни сме, че България добре охранява външните граници. България е много активна и се надявам и други да я последват, ние трябва да подкрепим България. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова много по отношение на опазване на границите“, заяви Себастиан Курц. Австрия твърдо стои зад приемането на България в Шенген, посочи той.

 

Двамата правителствени ръководители декларираха, че ще продължат да работят заедно и за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани като възможност за стабилност и просперитет в региона, но и в цяла Европа. Борисов и Курц подчертаха важността на стартиралите проекти за свързаност в областта на енергетиката, транспортната и дигиталната инфраструктура. На Срещата на върха през май в София ще бъде обсъдено задълбочено хибридното финансиране на всички проекти, за да може процесът на приобщаване на страните от региона да стане необратим, подчерта българският премиер. „Изискването за членство в ЕС е да се затворят преговорните глави, но това отнема време. Що се отнася до инфраструктурните проекти – хората живеят днес. Затова пътищата, жп линиите, пристанищата – те са необходими днес, за да останат и младите хора в тези държави, да имат перспектива. Това ще подпомогне и процеса на присъединяване. Ето защо работим заедно с Австрия, за да няма прекъсване“, коментира Бойко Борисов.

 

Канцлерът Курц посочи добрите резултати, които България е постигнала до момента по време на ротационното си председателство. „Благодаря за силното представяне на България по време на председателството на Съвета. Имаме много сходни позиции към важните за Съюза въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна“, заяви Курц.