EN

Мариано Рахой: Испания подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на Западните Балкани

15.05.2018

 

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на Българското председателство на Съвета на ЕС и го определи като едно от най-успешните. На пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов той заяви, че темите в европейския дневен ред са от огромно значение за бъдещето на Европа и България посредничи за намиране на решения по най-добрия начин. „В Испания и в други държави сме впечатлени от усилията на българското правителство по въпросите, които засягат всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с Брекзит, бъдещето на Европа“, каза премиерът на Испания.

 

Премиерът Бойко Борисов посочи, че двамата са обсъдили обстойно и основния приоритет на Българското председателство. Той е запознал Рахой какво се прави по въпросите със Западните Балкани и целта, която е поставена - "Балканите да се превърнат в строителна площадка", за да може този регион да стане добро място за живот, туризъм и бизнес. Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и ж. п. коридорите, пристанищата и изграждането на дигиталната инфраструктура, допълни българският премиер. Борисов изрази очакване, че и Испания, която не признава Косово, ще подкрепи тези усилия, защото това ще е добре за цяла Европа.

 

Въпреки решението на испанското правителство премиерът на страната да не участва в Срещата на върха в София, Рахой посочи, че страната му винаги е поддържала конструктивна позиция по отношение на този регион декларира подкрепа за всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на Западните Балкани. Той изтъкна, че страната му високо цени усилията и усърдието, с което работи Бойко Борисов по всички тези въпроси. Според него всичко това ще допринесе за подобряването на условията на живот в региона и българският премиер може да разчита на помощта на Испания.

 

Мариано Рахой е на двудневно посещение в страната ни по покана на българския си колега. В разговорите си те обсъдиха още развитието на двустранните отношения, с акцент върху икономическите връзки и полицейското и съдебното сътрудничество, сътрудничеството в рамките на ЕС, бъдещата многогодишна финансова рамка, предизвикателствата на международната политика и други теми от взаимен интерес.

 

Премиерът на Испания декларира подкрепа на министър-председателя Борисов по отношение на кохезионната политика, която по думите му трябва да продължава да е основен стълб в европейската интеграция. Други важни политики според Рахой са тези, свързани дигиталните технологии, околната среда и миграционната криза. Във връзка с евродирективата за международните превози той призова за приемането на разумни решения.