EN

Марк Рюте: България има изключително важна роля за бъдещето на Европа

06.02.2018

„България има изключително важна роля по отношение на бъдещето на Европа“. Оценката е на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте, който проведе в София среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят основните теми от дневния ред на Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Съюзът предоставя защита и просперитет, но хората сякаш не виждат достатъчно доказателства за това, ето защо трябва да се съсредоточим към работа за конкретни резултати, посочи Рюте. Той се спря основно на постигането на съгласие по темите миграция, единен пазар и единен цифров пазар.

 

Сред другите обсъждани теми бяха подкрепата, която ЕС може да окаже на страните от Западните Балкани за европейската им интеграция – един от приоритетите на Българското председателство, и отношенията с големите съседи на Съюза. В двустранен план бяха коментирани икономическите отношения и присъединяването на България към Шенгенското пространство и еврозоната.

 

„Нека първо да поздравя Бойко Борисов за изключителното му лидерство и за това, че води успешно България към повече просперитет. Вие сте една от най-бързо растящите икономики в ЕС и това е нещо, за което има приемственост във Вашите мандати”, отбеляза Марк Рюте. Като подчерта отличните макроикономически показатели, холандският премиер отбеляза, че България е на правилния път и й остава малко до членство в еврозоната.

 

„Подкрепяме България да се присъдени към Шенген и искаме да похвалим усилията и постигнатото от премиера Борисов и от екипа му по отношение на прилагането на необходимите политики, за да се реализира това членство, но е необходимо да се свърши още малко работа от всички заинтересовани, включително и в България“ каза Рюте.

 

Той подчерта и приноса на българския премиер за стабилността на Балканите, като отбеляза ключовата му роля за поддържането на добри отношения с държавите от региона и с Турция.

 

„Вече безспорно външната граница не е проблем. Всички знаят, че ние я пазим изключително добре“, посочи българският министър-председател. Борисов заяви, че България ще довърши работата си по Механизма за сътрудничество и оценка и акцентира, че в докладите на Европейската комисия вече влизат и резултатите от борбата с контрабандата. „Моят колега беше запознат с данните – България е на първите места, сред отличниците в това отношение, те имат да ни догонват“, каза той. Премиерът отбеляза също, че само месец след старта му, Българското председателство на Съвета на ЕС се оценява високо. „Надявам се да продължим така и през следващите месеци и да изпратим към холандския парламент положителни сигнали, за да може в тази сложна коалиция, която има Холандия, да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава, спазваща финансовите правила, с икономически растеж, пазеща добре шенгенската граница, спазваща върховенството на закона, която може да е и за пример със своята стабилност и да генерира стабилност за целия регион“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.