EN

На Срещата на върха в София ЕБВР ще представи конкретни проекти за изграждане на свързаност и инфраструктура на Западните Балкани

02.05.2018

 

В телефонен разговор, проведен по инициатива на председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие, сър Сума Чакрабарти запозна премиера Бойко Борисов с актуалните планове на ЕБВР за Западните Балкани. Той го информира, че на Срещата на върха в София на 17 май ще представи предложения за конкретни проекти в областта на свързаността и инфраструктурата.

 

Сума Чакрабарти благодари на Борисов за навременната инициатива българската столица да домакинства разговори на най-високо равнище между държавите от ЕС и страните от Западните Балкани. По думите му, извеждането на този приоритет на Българското председателство и организирането на срещата идва в решаващ за региона момент. Сър Чакрабарти увери министър-председателя, че ЕБВР ще подкрепи напълно усилията му за развитие на Балканите. В последните години банката е фокусирала значителна част от дейността си към този регион и организира редица инвестиционни форуми в негова подкрепа, посочи председателят на ЕБВР. На последния, който се проведе през февруари в Лондон, почетен гост беше премиерът Борисов.

 

По време на телефонния разговор беше уточнено също, че в рамките срещата на върха в София сър Сума Чакрабарти и министър-председателят Бойко Борисов ще обсъдят с лидерите на държавите от Западните Балкани и конкретните възможности за сътрудничество с финансовата институция.