EN

Първите дипломати на България, Гърция, Румъния и Хърватия обсъдиха как да продължат приоритетите на Българското председателство

26.09.2018

 

Министрите на външните работи на България, Гърция, Румъния и Хърватия - Екатерина Захариева, Никос Кодзияс, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович-Бурич, проведоха четиристранна среща в Ню Йорк, на която обсъдиха развитието на европейската интеграция на Западните Балкани и други въпроси от международния дневен ред.

 

Това е втора подобна среща в този формат в рамките на Общото събрание на ООН.

 

“Колеги, много е важно да се продължи работата с нашите партньори от Западните Балкани. Следващата година е важно да покажем, че ЕС държи на своите решения. Надявам се тогава да започнат преговори за членство с Тирана и Скопие. А и двете страни трябва да покажат, че са готови да извършат реформите”, каза Екатерина Захариева.

 

На 26 юни т.г. под председателството на Захариева държавите-членки постигнаха компромис в Съвета “Общи въпроси” на ЕС и дадоха зелена светлина за бъдещите преговори за присъединяване с Република Македония и Република Албания. “Съветът се съгласи да приеме положително напредъка и да отвори пътя за започване през юни 2019 година на преговори за присъединяване”, бе записано в заключенията на Съвета.

 

Захариева изтъкна важността на референдума в Скопие за споразумението с Гърция, както и необходимостта всички шест държави от региона, които още не са членки на ЕС, да продължат за изпълняват реформите и препоръките, за да има видим напредък.

 

Министър Мария Пейчинович-Бурич изтъкна, че от последната среща миналата година регионът вече е много променен.

 

“Ще продължим добрата работа на България по време на нашето председателство на Съвета на ЕС”, заяви и румънският първи дипломат Теодор Мелешкану.

 

Министър Никос Кодзияс предложи всички заедно да посетят Скопие и Тирана, за да покажат политическа подкрепа за тези страни.

 

Министър Захариева констатира, че четиристранният формат е много полезен и предложи той да бъде разширен на всички нива в министерствата от четирите държави.