EN

Премиерът Борисов: Единството е положителният изход за ЕС

20.09.2017

Трябва да положим усилия Европа да остане единна и да няма Европа на две скорости. Компромисът, разбирателството, принципът за единност могат да ни помогнат много, заяви министър-председателят Бойко Борисов след разговора си в Министерския съвет с полския премиер Беата Шидло. Той беше категоричен, че единството е положителният изход за ЕС. По думите му кохезията трябва да продължи, да има силен европейски пазар и силна европейска отбрана. Борисов подчерта, че България е абсолютно готова за Шенген и също така не представлява никакъв риск за еврозоната.

 

„Благодаря на премиера на Полша, че се съгласи да работим заедно пред ЕС по темата за миннодобивната промишленост. Ние сме за спазване на всички екологични норми, но искаме максимално да се опитаме да удължим живота на топлоелектрическите централи“, каза министър-председателят Борисов. Той изрази благодарност за признанието, че страната ни е най-добрата външна граница на ЕС, както и за доверието по време на българското председателство на Съвета на ЕС да се разгледа европейската перспектива на Балканите.

 

По отношение на директивата за командированите работници премиерът Борисов отбеляза, че е необходимо да се търси компромис, да се диверсифицира проблемът и да има баланс на интересите. Попитан за миграцията, министър-председателят изтъкна, че този процес трябва да се следи много внимателно и да не се допуска той да бъде разделителна линия.

 

„Полша свързва българското председателство на Съвета на ЕС с големи надежди. Радвам се, че посланието е единност“, заяви от своя страна полският премиер Беата Шидло. По думите й единството в ЕС и в региона са основа за бъдещо развитие. „ЕС трябва да е сигурен, солидарен и обединен“, добави Шидло. Тя потвърди, че България и Полша ще се подкрепят взаимно относно мините. „България се радва на доверие от наша страна и трябва да влезе в Шенген“, заяви премиерът на Полша и благодари, че страната ни се справя със защитата на границите.

 

След разговора си в Министерския съвет, министър-председателят Бойко Борисов и полският премиер Беата Шидло приветстваха участниците в българо-полския бизнес форум в София Тех парк. Премиерът Борисов отбеляза добрите икономически връзки между двете страни. Той акцентира върху предимствата за правене на бизнес и инвестиции в България. Специално внимание Борисов обърна на мерките на правителството за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите.

 

В рамките на визитата на Беата Шидло в София двамата премиери поднесоха венци пред Паметника на Незнайния воин.