EN

Премиерът Борисов разпореди на министър Димов лично да провери ситуацията с Шабленското езеро

20.03.2019

 

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и лично да провери ситуацията с Шабленското езеро. Премиерът Борисов поиска министър Димов да докладва по темата на днешното правителствено заседание.

 

Според министър-председателя е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения. Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина, категоричен беше министър-председателят.

 

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ОТ СТЕНОГРАМАТА, ПУБЛИКУВАНА ТУК.

 

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли Нено Димов да докладва за ситуацията с Шабленското езеро. До мен достига, че източвали езерото, стотици вида птици измират.

 

НЕНО ДИМОВ: Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено ниво, защото всяка пролет и не само Шабленското езеро, а по принцип се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини.  Вчера от Районната инспекция във Варна излязоха с прессъобщение, има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения.

 

БОЙКО БОРИСОВ: Отиди лично на Шабленското езеро, защото не искам да ни вкарват в скандали, които лично провери. Виж ситуацията, ако има някакви нарушения, веднага реагирай на място. Създай организация, обади се на областния управител на Добрич да отидете заедно и да свършите работа. Покани и медиите, за да имат още информация. Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина.