EN

Премиерът Борисов: Устойчивото развитие на двустранните отношения с Турция е приоритет на българската външна политика

07.01.2018

С пожелания новата година да е мирна и да има просперитет за двата народа се обърна министър-председателят Бойко Борисов към турския си колега Бинали Йълдъръм, с когото разговаря в Истанбул преди официалното откриване на възстановената желязна църква „Св. Стефан“.

 

Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство, каза премиерът Борисов.

 

Министър-председателите определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии.

 

„Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, каза министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

 

По-късно през деня двамата проведоха работна среща. На нея премиерът Борисов посочи, че стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика. Той подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др.

 

По думите на премиера Йълдъръм, България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват.