EN

Премиерът Борисов в Стара Загора: Това, което сме поели като ангажимент да изградим, сме го изпълнили в пълен обем

03.02.2019

„Нашата политика винаги е била да показваме това, което сме направили. А това, което сме поели като ангажимент да изградим, сме го изпълнили в пълен обем“, заяви премиерът Бойко Борисов при предсрочното откриване на изцяло реконструирания надлез над жп линиите и бул. „Славянски“ в Стара Загора.

 

Трасето е с обща дължина от 550 м и е от изключителна важност за жителите на града. То свързва центъра с индустриалната зона и улеснява достъпа на автомобили към Стара Загора, както и от нея в посока автомагистрала „Тракия“. При откриването кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари на премиера Борисов, че държавата е съдействала проектът да се реализира с европейки средства, тъй като с финансиране на общината това би било немислимо.

 

„Вие, старозагорци, помните какъв беше мостът, „Аязмото“ – го помните какво беше, новият парк го помните, виждате и санираните блокове“, каза още министър-председателят в Стара Загора, спирайки се на реновираните обекти. „Досега бях на „Аязмото“. Десетки, стотици хора там успяха да се снимат. Направих една социология – нямаше нито един, който да каже, че не е прекрасно направен като парк. Новият парк - „Артилерийски“ също се прави“, изброи премиерът.

 

„Моят призив към политиците е, ако може всички да си мерят повече думите. Ако конфронтацията не се спре, ще пречи на всеки един, който победи на изборите след това“, отвори министър-председателят Бойко Борисов на журналистически въпроси за компроматите на БСП. „Аз изобщо не се вкарвам в тази тема. Хората очакват всеки ден да им се дават нови и нови неща, които да ползват – училища, детски градини, инфраструктура, култура, всичко останало. Оставам на другите - който иска да се заяжда, да прави компромати“, добави премиерът.

 

Изпълнението на проекта по изцяло реконструирания надлез над жп линиите и бул. „Славянски“ в Стара Загора започна на 4 юни 2018 г. и приключи на 1 февруари 2019 г. като срокът за изпълнение е 270 календарни дни.

Извършена е цялостна модернизация на пътния надлез, в чийто обхват попадат три мостови съоръжения. Изпълнението на дейностите се осъществи чрез договор за безвъзмездна финансова помощ за проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – ІІ фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020.

С изпълнението на проекта се повишава комфортът при движението в обособените бус ленти, намалява се рискът от инциденти и произшествия на пътя, постига се по-добра организация на уличното движение и уличната мобилност. Чрез реконструкцията градският транспорт става още по-привлекателен, подобрява се безопасността на транспорта, очаква се и намаляване на задръстванията на движението.