EN

Премиерът Бойко Борисов: Усилията, които България положи за Република Македония, не са били напразни

04.02.2019

„Усилията, които положи България, не са били напразни. Днес сме се събрали, така както и по Договора, да празнуваме важни дати, исторически дати, хора, върху чиято памет времето не влияе. Но и да отчетем свършеното“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев.

 

Премиерът Борисов подчерта, че Българското председателство остава в историята с това, че сложи темата за Западните Балкани на масата. „Колкото и да не им харесва на някои, всички държави в света го отчитат – и тези, които много не ни обичат, и тези, които ни обичат. Това е факт“, заяви българският министър-председател. Той посочи, че благодарение на поставената тема и макар никой да не е вярвал, само за една година България и Македония са се разбрали, както и - Македония и Гърция.

„И на мен не ми се вярваше. 27 години чакат и изведнъж с Българското председателство всичко стана за 6-7 месеца. Е, дали е случайно?“, заяви премиерът Борисов. Той добави, че избирайки тази трудна тема, сме дали големи перспективи на нашите съседи, а това индиректно е важно за стабилността, търговията, просперитета, доходите, образованието, туризма, енергийната свързаност.

 

„Някои казваха, че само си приказваме за Коридор № 8. Ама чувате - стотици милиони евра от Европейския съюз, от Европейската комисия, от Световната банка. Строи се вече. Така не вярваха и в България преди години, че ще има магистрали. Но те се изтърколиха две-три години - и ще стане факт“, каза още в изявлението си министър-председателят Борисов.

 

По време на срещата двамата премиери обсъдиха да работят за нулеви митнически тарифи между България и Република Македония. „По най-бързия начин ще искаме сертифициране от ЕК“, заяви премиерът Борисов. Той прогнозира, че стокооборотът между двете страни, който в момента е 605 милиона евро, веднага ще мине милиард. „Защото много от българските офиси на чуждестранни компании имат интерес да инвестират и в Македония, тъй като тук са им логистичните офиси“, обясни премиерът Борисов. Според него трябва да се направи така, че стокооборотите да увеличават доходите, да се развиват икономиките и свързаността между тях.

 

„Приятелството никога не е било по-голямо и се засилва“, каза министър-председателят на Република Македония Зоран Заев пред премиера Борисов. Заев благодари на него и на българските граждани за помощта и положените усилия по пътя на Република Македония към НАТО и ЕС. Македонският премиер подчерта, че страната му вече 27 години чака да стане членка на НАТО и това се случва благодарение на приятели като България.