EN

Премиерите Борисов и Харадинай обсъдиха развитието на двустранните икономически връзки между България и Косово

16.04.2018

 

Министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха развитието на двустранните отношения и необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите. Срещата им се състоя в Прищина в рамките на визитата на българския премиер.

 

Констатирана беше необходимост от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да даде стимул на този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика. „Смятаме, че България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще“, заяви българският министър-председател и посочи, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти.

 

На срещата беше отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, каза премиерът Борисов.

 

И при срещата си с Рамуш Харадинай българският министър-председател подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани зависи от мира и стабилността в региона. По думите му всяка държава трябва да покаже, че е мъдра, за да поеме европейския път.