EN

Вицепремиерът Марияна Николова: Германският бизнес е водещ партньор на България. Полагаме усилия за подобряване на възможностите и условията за привличането на нови инвестиции

12.03.2019

На четвъртото издание на международното изложение „Управление на инвестициите“, което се провежда във Франкфурт на Майн, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова представи предимствата и бизнес възможностите, които България предлага. В изказването си тя подчерта макроикономическата и финансова стабилност, гъвкавата данъчна политика, изразяваща се в най-ниските данъчни ставки и оперативни разходи в Европейския съюз и квалифицирана работна ръка.

 

По молба на германската страна, българският вицепремиер се срещна с Норберт Бартле, парламентарен държавен секретар към Федералното министерство на икономическото сътрудничество и развитие. „Германският бизнес е водещ партньор на България. Полагаме усилия за подобряване на възможностите и условията за привличането на нови германски инвестиции“, заяви Николова и увери, че запазването на това партньорство е сред приоритетите на София.

 

Двете страни обсъдиха и защитата на границите на ЕС, която е сред основните предизвикателства пред Общността. Николова отново потвърди ангажимента на страната ни за защита на външните граници на Съюза. На свой ред Бартле благодари за българските позиции по политиките за миграция и сигурност. Той подчерта, че сигурността на външните граници е изключително важна за германското правителство, в чиито фокус са отношенията с държавите Африка, Близкия изток и Карибския басейн.

 

Вицепремиерът разговаря и с д-р Мартин Вормс, държавен секретар в Министерството на финансите на провинция Хесен. Марияна Николова отбеляза, че усилията на българското правителство са насочени към създаване на все по-атрактивни условия за привличане на чуждестранните инвеститори, включително чрез предприемане на мерки за облекчаване на административните процедури и подобряване на бизнес климата. „Високо ценим партньорството с Хесен, което генерира реална добавена стойност към цялостното българско-германско сътрудничество“, сподели вицепремиерът.