EN

Жан-Клод Юнкер: Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят председателството

01.03.2018

Премиерът Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и лидерите на Западните Балкани обсъдиха на среща в София перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност. Тази среща постави и финал на балканската обиколка на председателя на Комисията, която започна в края на миналата седмица.

 

Жан-Клод Юнкер поздрави българския премиер за успешното водене на Председателството на Съвета на ЕС. “България ни впечатлява с качеството на работата си. Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят тяхното председателство“, посочи той.

 

Министър-председателят Борисов подчерта, че България и страните от Западните Балкани разчитат много на помощта от ЕК. Той отбеляза, че във всички столици на Балканите активно се работи за подобряване на свързаността и уточни, че на провежданите срещи се представляват също интересите на Румъния и Гърция, тъй като обсъжданите проекти са свързани с инфраструктурата и в тези страни.

 

Борисов каза, че до срещата на върха в София през май всички страни трябва да представят вече готови проекти за изграждане на приоритетната инфраструктура. По думите му, тогава ще се обсъди финансирането им, като приоритетни са коридорите номер 4, 8 и 10 и Магистралата на мира, но ще се работи и за развитие на енергийната и газовата свързаност.

 

По отношение членството на страните от Западните Балкани в ЕС, Юнкер посочи, че това може да стане от 2025 г. и то само ако са изпълнени критериите. “На този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че се отчита огромен напредък“, каза Юнкер. Той акцентира на необходимостта от ефективна борба срещу организирана престъпност и корупцията, но и върху разрешаването на двустранните конфликти. “Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят към Общността”, категоричен беше председателят на Комисията.

 

"С тази обиколка Юнкер заяви, че ще се чуе повече за страните от Западните Балкани. От всички нас зависи да бъдем активни", заяви министър-председателят Бойко Борисов и подчерта, че общата цел е да се постигне мир и стабилност в региона.

 

В делегацията на председателя на Европейската комисия участваха заместник-председателят и върховен представител на Съюза за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хан.