EN

Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани по-рано срещу коклюш

23.04.2024

Премиерът Димитър Главчев проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

 

Бе взето решение Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

 

Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести.

 

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

 

Това потвърди и доц. Кунчев, като посочи, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

 

По време на срещата бе обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

 

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в Министерството на образованието и науката внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието. От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки. Премиерът Главчев бе уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

 

Министър-председателят заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени. „Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим“, завърши Главчев.

Видео

23.04.2024