EN

Министър Кузманов: Ще се работи прозрачно и обективно при финансирането на федерациите и младежките програми, а не както досега

16.06.2021

Обезпечаването на българските спортисти и участието на България на Олимпийските игри в Токио е най-важната задача през тази година в спорта, каза министърът на младежта и спорта на брифинг в Министерски съвет. Обърнато е особено внимание на нашите спортисти заради условията на тежка епидемичната криза в цял свят, като целта е те да бъдат максимално обезпечени за участието им на Олимпиадата. 


„За наше щастие в този месец прибавихме още 10 квоти за участие на състезателите ни – те станаха общо 32 с 37 състезатели, като се очаква, че ще имаме още няколко квоти в няколко вида спорт“, посочи министър Андрей Кузманов. 
    

Спортният министър съобщи още, че ще има пълна прозрачност при финансирането на федерациите. Ще бъде разяснено в детайли как са определяни финансите на централите до момента. Подготвя се проект за начина, по който да бъдат разпределяни средствата на федерациите – абсолютно прозрачно и според успехите им. „В момента има федерации, които са получили 0 лева, и има такива, които са си получили бюджетите. Да не говорим допълнително за целеви средства и т.н. По същия начин е правено разпределението на парите за домакинства. Там за мен е абсолютно субективно – отговаряш на критериите и не получаваш пари, други отговарят на критериите и получават финансиране. Не се взимат предвид спецификата на спорта, важността на състезанието, възрастовите групи и т.н., а това са обективни критерии, по които може да се определи финансирането. Допреди един месец аз стоях от другата страна и съм наясно с нещата,“ заяви спортният министър. 
    

Андрей Кузманов съобщи още, че в този първи месец от работата на служебното правителство са задействали процедурата за лицензиране на Антидопинговата лаборатория, за което се води 10-годишната борба. Той благодари лично на министър Николай Денков за неговото съдействие, като е взето решение, лабораторията да бъде извадена от обсега на Министерството на младежта и спорта заради това, че има конфликт на интереси и да премине към Министерството на образованието и науката, съответно към Софийския университет. В този кратък срок от един месец е извършена много работа, за да се защити името на нашата лаборатория и тя да бъде лицензирана. 


„Относно направените проверки до момента са започнали редица корекции с цел постигане на прозрачност по отношение на финансирането на федерациите, финансирането на младежките дейности и извършването на някои промени в Закона за физическото възпитание и спорта. Възложени са експертни проверки не само в ММС, а и в прилежащите дружества, в които държавата има участие, включително и Българския спортен тотализатор“, посочи още Кузманов. 
    

Министърът информира, че има Национална стратегия за младежта 2021-2030 г., която не е приета. В много кратък срок министерството е изготвило доклад и проект на нова Национална стратегия за младежта, която е изпратена до всички министерства за съгласуване. 
По време на пресконференцията министър Кузманов постави акцент върху реализирането на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, която се изпълнява от 2017 г. Той определи като необичаен фактът, че за 2021 г. сумата за финансиране на проектите е увеличена с 3,5 милиона лева. 
    

По думите му интересен е и фактът, че със заповед на министър Кралев е обявен конкурс на 12.01, който приключва на 27.01, а това е изключително кратък срок за създаване на аргументирани проекти. Самият конкурс е проведен без външни оценители и без ясни критерии за участие. Кандидатствали са около 120 организации, от които 35 са одобрени. Прави впечатление, че е проявен субективизъм, като организации с еднакви показатели при критериите, са получили различно класиране. 
    

По едно от направленията участват четири фирми и четирите печелят почти една и съща сума от 670 000 лева. Поглеждайки в регистрите, се вижда, че в три от фирмите има и свързани лица. Министър Кузманов допълни, че до вчера ММС е разполагало с електронни подписи, които са предназначени само и единствено за банкиране. „Министерството не е разполагало със сертификат за достъп до Търговския регистър. По мое лично разпореждане вчера се снабдихме с такъв, за да могат да се извършват детайлизирани справки в регистъра и всеки участник в конкурсите да бъде детайлно проверяван“, каза той. 
    

Спортният министър допълни, че някои от организациите участват редовно и печелят проекти по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. „Някои от тях са заработили по милиони левове в този период от 4 години. Има интересни сдружения, които печелят подобни проекти, например федерацията по ММА или спортен клуб „Ипон“. А програмата е насочена по-скоро към младежта, а не към спорта. Сумите не са малки и затова не са за пренебрегване“, посочи министър Кузманов. 
    

Спортният министър категорично заяви, че тази грозна практика ще бъде прекратена и ще има пълна прозрачност при провеждането на конкурси занапред. Решенията ще се взимат обективно, като ще се викат външни оценители, както е по закон. 
Министър Кузманов информира, че миналата седмицата е участвал в среща на министрите, отговарящи за спорт, по линия на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), по време на която е подписана декларация за съвместно сътрудничество. По негово предложение всички държави са се обединили около идеята, освен геостратегическо място на Балканите, регионът да бъде и геостратегически център на спорта и младежта.