EN

Министър-председателят акад. Николай Денков присъства на откриването на нов лабораторен комплекс

12.12.2023

Министър-председателят акад. Николай Денков присъства на откриването на новия лабораторен комплекс на Българската академия на науките - кампус “Гео Милев“. Това e един от трите апаратурни комплекса, създадени по проекта “Национален център по мехатроника и чисти технологии“ с финансиране от Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Премиерът Денков припомни, че преди 10 години е имало много оживена политическа дискусия дали въобще е нужно да има програма за образование и наука в България. „С група учени си казахме, че това повече не може да продължава така и успяхме да преодолеем сериозната политическа съпротива. Съумяхме да запалим искрата на това, което днес се случва. Преди 10 години нямаше апаратура, нямаше лаборатории, нямаше средства за капиталови разходи. И затова програмата беше насочена към подготовка на материалната база, научната инфраструктура“, отбеляза акад. Денков. Министър-председателят коментира, че след като е постигнат напредък в научната инфраструктура, новите европейски програми трябва да се фокусират върху младите хора и учените.

Кампус “Гео Милев“ е изграден съвместно от дванадесет научни звена на БАН с координираща организация - Институт по обща и неорганична химия. Кампусът, който се намира в София, притежава уникална за страната научна инфраструктура, разпределена в 20 новосъздадени и десет обновени лаборатории. Тринадесет от новосъздадените лаборатории са разположени в реконструирания и модернизиран блок, който преди пет години е бил необитаема, рушаща се сграда. Създаденият лабораторен комплекс предоставя необходимите условия за провеждане на фундаментални и приложни изследвания с цел подпомагане на прехода на България към зелена, енергоефективна и кръгова икономика.

 

На събитието присъстваха още министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България Бойко Благоев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, заместник-министърът на иновациите и растежа Георги Ангелов, заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция “Програма за образование“ - Иван Попов и други.