EN

Националният съвет по антикорупционни политики обсъди стратегия за превенция и противодействие на корупцията за периода 2021 – 2027 г.

21.01.2021

Националният съвет по антикорупционни политики проведе онлайн заседание, по време на което беше обсъден анализ на изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в България за периода 2015 - 2020 г. Съветът, чийто председател е вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди също така проект на Национална стратегия за следващият период от 2021 – 2027 г. и пътна карта за изпълнение на стратегията. По проекта на стратегия ще бъдат проведени обществени консултации.

Основните приоритети, които са залегнали в новата Национална стратегия, включват повишаване на прозрачността в работата на антикорупционните органи и звена, подобряване на капацитета и работата на органите, натоварени с контролни и санкционни правомощия в администрацията, повишаване на отчетността и прозрачността на местната власт.

Предвижда се оценка на въздействието на измененията на Наказателно-процесуалния кодекс във връзка с промяната на подсъдността на делата за престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности с оглед установяване на евентуални слабости в същото и набелязване на мерки за отстраняването им. Ще бъде проведен анализ на наказателнопроцесуалното законодателство от широко представена работна група и при необходимост ще бъдат предприети действия за законодателни инициативи в насока ограничаване на формализма в наказателния процес с цел постигане на по-ефективно разследване и наказателно преследване на корупцията и повишаване на резултатността по отношение на ефективни осъдителни присъди. Ще се предложат и мерки за уреждане на лобистките дейности в Република България в контекста на общественото вземане на решения, като ще се проучат добрите практики и ще се обсъдят концепции в тази посока. Така ще бъде изпълнена  и препоръка на Европейската комисия от последния Доклад за върховенство на правото в ЕС.