EN

Първият анализ на Съвета за икономически анализи с фокус върху регионалното развитие на страната беше представен днес в Министерския съвет

24.04.2023

Първият анализ на Съвета за икономически анализи на тема „История на три икономики“ беше представен днес пред представители на медиите и българските институции в Гранитната зала на Министерския съвет. В началото заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който е и председател на Съвета, подчерта важността на подобни изследвания, които използват емпирични данни и икономически теории и модели, за да изучаваме по-добре икономиката и да достигаме до по-ефективни решения на предизвикателствата пред нас. 

 

Автор на доклада и секретар на Съвета е доцент Пламен Ненов, преподавател по макроикономика в Норвежкото бизнес училище (Norwegian Business School) и икономист в Норвежката централна банка. Анализът представя подробно основните факти за динамиката на регионалните икономически неравенства в България през XXI век. Изложените в него факти описват красноречиво зараждането на една национална икономика на две и дори на три скорости с раздалечаването между София и околността и останалата част на страната. Сред останалите акценти са и трайните регионални разлики в местната икономическата активност и заетост . Освен това след финансовата криза от 2009 г. заетостта в останалите общини извън София и околността се намира в траен застой. Тези факти представляват предизвикателство пред бъдещото развитие на страната не само в икономически, но и в демографски аспект.

 

Основните препоръки на база силно разнородната икономика са насочени към регионализирането на икономическата политика в България чрез прилагането на специфични и таргетирани регионални икономически политики, както и към промени в трансферите от Европейския съюз и централния бюджет. Една от възможностите е по-голяма част от европейските средства да бъдат инвестирани извън столицата. Вицепремиерът Пеканов изтъкна, че вече са предприети първи стъпки в новия програмен период да се следва такава политика.

 

Повече информация за Съвета може да намерите на уебсайта cea.egov.bg, а целият анализ може да прочетете тук