EN

Правителството е в постоянен контакт с партньорите от ЕС и координира с тях усилията за деескалация на напрежението в Близкия Изток

14.04.2024

Правителството продължава да следи внимателно ситуацията в Близкия Изток и поддържа постоянен контакт с нашите партньори, страни членки на ЕС, като координира с тях усилията за деескалация и е част от официалната позиция на ЕС.

 

По-рано днес министър-председателят Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност. На премиера беше докладвано, че няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България.

 

Кабинетът е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост. „Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви премиерът Главчев. До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС.