EN

Правителството одобри декларация до европейските институции, с която България настоява за изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители и то още през настоящата година

08.03.2023

Министерският съвет взе решение за изпращането на декларация в европейските институции, с която България официално настоява за изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители и то още през настоящата година в хода на разглеждането на Многогодишната финансова рамка. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев.

 

Гечев бе категоричен, че конвергенцията в ЕС се забави прекалено много. „Дълги години чакахме изравняването. Вследствие на войната в Украйна констатирахме, че държавите от Източния фланг на Съюза понасят много по-силни последствия в сравнение със западните държави. А държавите от Източния фланг на Европа са страните, които всъщност получават и по-ниски субсидии. Така равнопоставеността се подкопава, ако ЕС не реагира“, посочи Гечев. „С днешното решение на МС изпращаме ясен сигнал към европейските институции за нуждите на българските земеделски производители. Документът ще бъде внесен на следващото заседание на Европейския съвет“, подчерта Явор Гечев.

 

Кабинетът гласува единодушно, че на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, което ще се проведе на 14 март 2023 г. в Брюксел, България ще заеме позиция за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини. Другият вариант е да се спазват желанията на държавите членки за конкретно заявявани количества, с конкретен срок на годност като плащането да се извършва след доставката, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. „Категорични сме в тази позиция, с която защитаваме държавния интерес. Бяхме подкрепени и от полския министър на здравеопазването, а в последните дни имаме подкрепата на още шест държави, добави Меджидиев.

Видео

08.03.2023