EN

Премиерът акад. Денков: Хората очакват от нас през разумни аргументи и спокоен тон да се намерят работещи решения

22.02.2024

„Нормално е когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, много емоции и усещане за безизходица. Но също така е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели. Именно това очакват хората от нас днес. През разумни аргументи и спокоен тон да се намерят работещи решения, за да продължим напред с реформите, които българските граждани и бизнесът очакват от нас“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди днешното правителствено заседание.

 

„Почти 9 месеца това правителство работи и има резултати в изключително сложна политическа конструкция само заради факта, че всички тук на тази маса показахме, че можем да водим диалог – помежду си, с различни заинтересовани страни и с нашите  партньори. И показахме, че можем да намираме решения от полза за хората“, допълни министър-председателят.

 

Акад. Денков посочи няколко конкретни примера няколко примера от последните дни и от днешното заседание:

„Днес ще одобрим бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, чрез който ще бъдат осигурени над 2,5 милиарда лева през тази година. Ще одобрим и трансфера на средствата в размер на 93 милиона лева за безплатните познавателни книжки и учебници”.

Премиерът допълни, че днес на правителственото заседание ще бъдат одобрени и 400 милиона лева за изпълнението на планираната инвестиционна програма за общините.  

“На базата на предложения от нас бюджет, преди няколко дни ръководството на Здравната каса постигна съгласие с два лекарски съюза да бъдат увеличени значително парите за извънболничната помощ и за диагностични дейности. Ще има много по-лесен достъп до ядрено-магнитен резонанс и до други процедури, които ще отменят необходимостта от хоспитализация на пациентите“, каза още Денков.

 

„Важно е да продължим напред, за да можем всяка седмица да правим уверени стъпки към съвременна европейска България, в която всички искаме да живеем“, завърши министър-председателят.