EN

Премиерът Борисов: Оценката на S&P Global Ratings се дължи и на прилаганата разумна фискална политика

01.12.2019

S&P Global Ratings е най-голямата призната международна кредитна агенция. Нямаше да разяснявам този материал, но той отговаря на много атаки към нас. При всички случаи съм склонен да вярвам на най-добрите професионалисти по света. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по повод повишаването на краткосрочния и дългосрочния кредитен рейтинг на България от Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'.

 

Устойчивото икономическо развитие на страната ни без натрупване на макроикономически дисбаланси и стабилен напредък по присъединяването към ERM II са част от причините, които премиерът Борисов посочи за  повишаването на кредитния ни рейтинг. Министър-председателят изтъкна и ниския държавен дълг и излишъците по текущата сметка, които осигуряват на България буфери при възникне на външен шок.

 

Премиерът подчерта, че оценката на S&P Global Ratings се дължи и на прилаганата разумна фискална политика. Борисов цитира и прогнозата на агенцията за растеж  - с 3,6 % през 2019 г. и средно с около 3 %  през 2020-2022 г. главно заради вътрешното търсене и продължаващото увеличаване на заплатите в реалния и в публичния сектор. Министър-председателят Борисов отчете, че банковият сектор в България е стабилен и заяви, че S&P Global Ratings очаква българската икономика да продължи да се развива устойчиво. „Продължаващите структурни реформи в съдебната система биха могли да са от полза за подобряване на бизнес средата – това, което ни препоръчат и от Венецианската комисия, ще го изпълним, за да вървим все по-нагоре и напред“, уточни премиерът Борисов. Той отбеляза, че напредъкът на България в тази област бе признат по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. Премиерът Борисов обърна внимание, че проектът на новата финансова рамка включва номинално 8 % увеличение на общото финансиране за България.

 

С това повишение на кредитния рейтинг достигаме най-високия кредитен рейтинг на Балканския полуостров, като изпреварваме държави като Румъния, Гърция, Турция, Русия, всички други балкански държави, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му това дава основание за по-голям оптимизъм от страна на инвеститорите и по-голямо доверие в нашата икономика.

На журналистически въпрос дали ще възстанови министър Бисер Петков на поста му, както са поискали майките на деца с увреждания, премиерът Борисов заяви, че се отнася с уважение към тях и добави, че е негово право да назначава министрите и също така е негова отговорността за правителството. Много други организации и асоциации се обадиха, че намират за правилно това наше действие, заяви още премиерът Борисов. Той обяви, че Деница Сачева ще бъде предложена за министър на труда и социалната политика. Министър-председателят обви още, че Ирена Соколова ще бъде освободена като областен управител на Перник. С Горанов се видяхме с кмета и сме му казали какво в следващите дни трябва бързо да се направи, мисли се и от къде допълнително може да се водоснабди Перник. Сушата е страхотна из цялата страна, посочи още премиерът Бойко Борисов.

По повод участието си в 25-ата конференция по изменение на климата утре в Мадрид премиерът Борисов заяви, че в рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС. Министър-председателят посочи, че се очаква страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави. В рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.