EN

Премиерът Борисов: Продължаваме да инвестираме в образователна инфраструктура въпреки трудностите заради пандемията

13.01.2021

„В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. Кабинетът отпусна първите 2 118 718  лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години. Премиерът подчерта, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово всички засегнати бизнеси по време на пандемията. Борисов припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения. „Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни помагат в момента. Държали сме здраво финансовата дисциплина.“, акцентира Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че България се справя изключително добре с най-леките и либерални мерки в Европа по време на пандемията. „Така или иначе колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчат допълнително пари. Хубаво е, че те отиват директно в сметката на хората и те могат да разполагат с тях“, посочи премиерът Борисов.

 

Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че само за миналата година на Столична община са предоставени 65 млн. лв. и за ще бъдат открити 23 градини. „За радост трябва да строим нови градини и училища и да ремонтираме учебните заведения, защото има много деца. Не даваме пари само за танкове и самолети, но и за образователна инфраструктура“, подчерта премиерът Борисов.

 

Министър Вълчев добави, че отпуснатите днес  средства в размер на над 2 млн. лв. са предназначени за стартирали вече проекти за разширяване и реконструкция на училища и за строеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.