EN

Премиерът Борисов проведе телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич

02.01.2021

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата лидери се поздравиха по случай новата 2021 г. и изразиха увереност, че отличните приятелски и добросъседски отношения ще продължат активно да се развиват във всички сфери от взаимен интерес. В хода на разговора бе поставен акцент върху инфраструктурното и енергийното сътрудничеството, което е от изключително значение не само за България и Сърбия, но за региона и Европа.

 

Премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по изграждането на АМ „Европа“, която е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Магистралата е по направлението Лондон-Будапеща- Белград-София-Пловдив-Истанбул-Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

 

Българският министър-председател подчерта, че половин година по-рано от предвиденото по договор през ноември м.г. бе изграден първият 17-километров участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница. „За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград“, категоричен бе българският премиер.

 

Друг акцент в разговора между Борисов и Вучич бе енергийното партньорство. „В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки“, отбеляза премиерът Бойко Борисов. 

 

Българският министър-председател и сръбският президент заявиха, че щом ситуацията предвид пандемията от COVID-19 позволи, двамата ще проведат лична среща.