EN

Премиерът Бойко Борисов разговаря със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос

09.06.2020

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос. Премиерът Борисов изтъкна осезателното задълбочаване на ползотворното сътрудничество между България и САЩ, особено след срещата му с американския президент Доналд Тръмп през ноември 2019 г. и провелия се в София в началото на настоящата година Стратегически диалог България-САЩ. Министър-председателят изрази увереност, че като съюзници и стратегически партньори, България и САЩ ще продължат и занапред да надграждат взаимодействието си, както на широка двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството ЕС-САЩ.

 

Премиерът Борисов обърна внимание на търговско-икономическите връзки и значението на американските инвеститори за България. Министър-председателят приветства нарастващата инициативност на американската страна за задълбочаването на бизнес контактите с българските компании. Борисов изтъкна, че САЩ са сред  водещите външнотърговски партньори на България. Премиерът добави, че допълнително се е уверил в потенциала на двустранните отношения след срещата му през ноември във Вашингтон с представители на Американската търговска камара, която e най-влиятелната организация на американския бизнес с над 300 000 членуващи компании от едрия и среден бизнес в САЩ.

 

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира също върху сътрудничеството в енергийната сфера. Борисов беше категоричен, че водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Министър-председателят напомни, че през 2019 г. Българя реализира за първи път доставки на втечнен природен газ за българския пазар - общо 500 млн. куб. метра, в това число и от САЩ на конкурентни цени.

 

Премиерът Борисов отбеляза напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България, който ще осигури възможност целият регион да получава алтернативни доставки на природен газ от различни източници, в това число от Каспийския регион. Борисов изтъкна, че в момента строителството върви с усилени темпове, като разчистеното трасе на българска територия е над 50 км., а на гръцка - над 15 км. Очаква се до две седмици гръцката компания АВАКС да докара в България и машина за автоматични заварки, с което значително ще се увеличи скоростта по изграждането на интерконектора. Производството и доставката на тръби също се извършва ритмично и над 70 км. от тръбите са доставени и се складират в три бази в България.

 

Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание, че в пълна синергия с интерконектора е проектът за изграждане на терминала за втечнен газ до Александруполис. Премиерът напомни, че в началото на настоящата година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуване на 20% дял от проектната компания, която ще изгражда терминала. Борисов изтъкна, че така страната ни има реално участие в реализирането на проекта и принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др. Според премиера за важността на проекта е показателно и това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

 

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов отбеляза предизвикателствата, пред които светът е изправен заради кризата, породената от COVID-19. Министър-председателят акцентира върху навременните мерки, които страната ни предприе в борбата срещу заразата. Борисов благодари и за цялостната американска подкрепа в полза на усилията на България да се противопостави на разпространението на COVID-19. Изрази също така увереност, че тясното сътрудничество за справяне с пандемията и за възстановяването на икономиките след това ще генерира и нов импулс за стратегическия диалог между България и САЩ.